Fibi Opublikowano 28 Lipca 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2025 Hej, mam taką nową rozkmine(nie śmiejcie się). Od tego roku, nieopodal schroniska pod Rysami zainstalowano nowe toalety. Podobno "resztki po turystach" mają utylizować dżdżownice. I zaczęłam się zastanawiać co z tymi dżdżownicami będzie zimą? Ktoś je zniesie na dół? W skałach się przecież nie zakopią 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 28 Lipca 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2025 @Fibi tu coś o tym piszą https://portaltatrzanski.pl/aktualnosci/nowe-toalety-pod-rysami-beda-dostepne-juz-niebawem,6671 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dryska Opublikowano 28 Lipca 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2025 37 minut temu, Fibi napisał(a): Hej, mam taką nową rozkmine(nie śmiejcie się). Od tego roku, nieopodal schroniska pod Rysami zainstalowano nowe toalety. Podobno "resztki po turystach" mają utylizować dżdżownice. I zaczęłam się zastanawiać co z tymi dżdżownicami będzie zimą? Ktoś je zniesie na dół? W skałach się przecież nie zakopią A może to jakieś himalajskie dżdżownice i w zimie przejdą w stan hibernacji, by znowu w okresie letnim się uaktywnić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 28 Lipca 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2025 2 minuty temu, Dryska napisał(a): i w zimie przejdą w stan hibernacji Tak w ogóle to dżdżownice zimą u nas też hibernują, to się chyba nazywa estywacja. Może @barbie609 moder zapyta kolegi Wieśka bo on chyba ma większą wiedzę o różnorakiej faunie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 28 Lipca 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2025 Teraz, Zośka napisał(a): zapyta kolegi Wieśka bo on chyba ma większą wiedzę o różnorakiej faunie. Zapytam,ale nie sądzę by coś wiedział , Marta Wieśkowa lepsza połowa uczestniczy w tych wycieczkach z parkowcami może ona zapyta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 28 Lipca 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2025 2 godziny temu, Zośka napisał(a): @Fibi tu coś o tym piszą https://portaltatrzanski.pl/aktualnosci/nowe-toalety-pod-rysami-beda-dostepne-juz-niebawem,6671 To właśnie czytałam, ale nie ma nic o tym co dżdżownice będą robić poza sezonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 29 Lipca 2025 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2025 Na razie nic nie ustaliłem, wszyscy mówią o bakteriach , o dżdżownicach nikt nie słyszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 29 Lipca 2025 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2025 14 godzin temu, Fibi napisał(a): W skałach się przecież nie zakopią W skałach nie, ale w stercie g... resztek i owszem, nawet będzie tam całkiem ciepło i świeży metan... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 29 Lipca 2025 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2025 @Fibi zasięgnęłam języka we wsi no dowiedziałam się że w kompostownikach dżdżownice zimują tylko trzeba nakryć słomą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 29 Lipca 2025 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2025 1 minutę temu, Zośka napisał(a): że w kompostownikach owszem,ale kompost to coś innego niż kupa kupy papieru i może jakaś podpaska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 29 Lipca 2025 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2025 No to może to będzie coś innego a nie dżdżownice. Może coś na zasadzie przydomowych eko szamb. Tam chyba jakieś bakterie działają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 29 Lipca 2025 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2025 2 minuty temu, Zośka napisał(a): Tam chyba jakieś bakterie działają. też sądzę ,że to przekłamanie i raczej chodzi o bakterie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 29 Lipca 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2025 4 godziny temu, Zośka napisał(a): @Fibi zasięgnęłam języka we wsi no dowiedziałam się że w kompostownikach dżdżownice zimują tylko trzeba nakryć słomą I będą nosicze tę słomę wnosić? Może rzeczywiście to nie dżdżownice, tylko tłumacz Google coś źle przetłumaczył 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 30 Lipca 2025 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2025 No ..w sumie..to różne ludzie mają zainteresowania..ale żeby aż takie... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 30 Lipca 2025 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2025 W dniu 28.07.2025 o 18:18, Fibi napisał(a): nowe toalety No to trzeba się będzie wybrać, "zaliczyć" nową atrakcję turystyczną 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 30 Lipca 2025 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2025 W dniu 28.07.2025 o 21:53, Fibi napisał(a): co dżdżownice będą robić poza sezonem Odpoczywać. Plaża, drinki, te sprawy... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi