Capricorn Opublikowano 15 Lipca Udostępnij Opublikowano 15 Lipca Okolice Riva del Garda. Kilka obrazków z ferrat Fausto Susatti i Mario Foletti. 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capricorn Opublikowano 15 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca Tym razem z wycieczki e- rowerem na Passo Tremalzo XXL - 66 km, 2050 przewyższeń. Sama przełęcz (no nie do końca przełęcz tylko przejazd przejazd przez środek góry) to ten tunel widoczny na jednym zdjęciu - 1702 mnpm. Trzeba pamiętaćm że tafla wody jeziora jest na 68 mnpm, więc jest trochę jechania w górę... mam też jakieś filmiki ale nie wiem jak wrzucić bo mają po 115 mb. cdn 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 15 Lipca Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 4 minuty temu, Capricorn napisał(a): ale nie wiem jak wrzucić bo mają po 115 mb. spróbuj konwertować do mniejszego rozmiaru. Są w necie dostępne konwertery , dodatkowo możesz podzielić na krótsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capricorn Opublikowano 15 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca to zrobiłem wlaśnie - na nim widok też z tej wycieczki rowerowej (końcówka zjazdu) ale świetnie widać Cima Capi na który wchodzilem dzień wcześniej ferratą. choć jezioro po kompresji już nie ma takiego lazurowego koloru:( 20250707_161845_compressed.mp4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capricorn Opublikowano 15 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 20250709 mostek compressed.mp4 To już dolomity - ferrata Brigada Tridentina/Pisciadu. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capricorn Opublikowano 15 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca dalsza część ferraty z tym samym mostkiem po jakichś 2 godzinach... na górze przyschronisku było 7 stopni a dzień wcześniej spadł śnieg, także po 30 stopnich nad gardą tego dnia rano byłem w lekkim szoku:) 20250709 mostek góra compressed.mp4 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dryska Opublikowano 15 Lipca Udostępnij Opublikowano 15 Lipca Uwielbiam grupę Sella startowaliście z parkingu przy drodze z Corvary do Val Gardeny? Jedna z moich ulubionych ferrat, no oprócz Ivano Dibona w masywie Cristallo, gdzie również znajduje się mostek z "wielką lufą" pod stopami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capricorn Opublikowano 16 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca (edytowane) Tak, startowałem z tego miejsca, mniej więcej. Mniej więcej, bo dedykowany parking został kilka lat temu zmieciony przez lawinę kamienną (wraz z kilkoma zaparkowanymi samochodami ale bez ofiar w ludziach). Znalazłem ostatnie miejsce na jednym z zakrętów, nieco ponizej tego malutkiego parkingu przy drodze i straciłem trochę czasu i sił na znalezienie startu ferraty bo dodatkowo toczą sie tam jakieś prace budowlane związane, chyba, z ciągnięciem nowych kabli elektrycznych. Ja jestem ferratowym świeżakiem i na razie mam jeszcze parę planów w mojej ulubionej Val Gardenie (i okolicach)... Edytowane 16 Lipca przez Capricorn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capricorn Opublikowano 16 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca kolejnego dnia wybrałem się (dojazd rowerem) na jedną z nowszych ferrat - Forcella Saslonch, najpierw gondolą Ciampinoi, widok na Alpe Siusi i charakterystyczną grupę Sciliar Passo Sella - po lewej grupa Sella a po prawej Sassolungo trzeba przebrnąć przez rogaciznę łażącą swobodnie wyciąg rower.mp4 zjechałem do wyciągu Gran Paradiso, który został przygotowany do przewozu rowerów - stąd już tylko kilkaset metrów dość płasko na Passo Sella. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capricorn Opublikowano 16 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca (edytowane) z przełęczy rzut oka na Marmoladę tam na końcu rifugio Demetz, po prawej Sassolungo, po lewej Sassopiato można podejść do początku ferraty ale szybciej i ciekawiej jest wjechać tym wyciągiem i zejść 15 mnut: 20250710 coffin compressed.mp4 Sama ferrata dużo krótsza, wyceniana na B/C, widoki przednie ale ludzi dość sporo i w związku z tym przejście trwało aż 1,5 godziny (bez korków ludzkich pewnie w 1-1,10 h da sie zrobić spokojnie). Edytowane 16 Lipca przez Capricorn 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capricorn Opublikowano 16 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca Ponieważ dzień byl jeszcze młody to zjechałem do Selvy, nastepnie do Ortisei, wjechalem wyciągiem na Siusi bo tam mozna robić ikoniczne zdjęcia: od lewej Cir, Passo Gardena, Grupa Sella, Sassolungo, w tym głębokim wcięciu jest schronisko Demetz, a to pochyłe to Sassopiato - na który prowadzi po tej stromej ścianie ferrata Oskar Schuster (ale to plan na kolejny wyjazd) później zostało tylko przejechać przez Saltrię, Monte Pana do Selvy - wyszło łącznie jakieś 30 km, to był jeden z lepszych dni wyjazdu:) 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capricorn Opublikowano 17 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca https://www.komoot.com/pl-pl/tour/2105934171?share_token=awipE1ouqcgI7ZS09d432TCV5PLGObm6vm7BE6V2fLF4OBMZgE&ref=wtd taka trasa byla zaplanowana, wyszło wiecej bo doszedlem do Secedy i zjechałem do Ortisei a dalej busem do Selvy widok z górnej stacji Dantercepies na Passo Sella i Sassolungo 20250711_100642.mp4 krajobraz księżycowy w drodze do rifugio Puez dość unikalny widok na grupę Odles, bo zimą niedostępny a latem nie jest to najpopularniejszy szlak, ze względu na długość. Po prawej stronie jest gdzieś ferrata Sas Rigais, później przełęcz Madritsch, a na końcu po lewj łąki Secedy zabezpieczenie przed ucieczką zwierząt hodowlanych wbrew napisowi ta. jedna z najdłuższych tras narciarskich (10,5 km) nie był otwarta po tego typu, instagramowe zdjęcia przyjeżdża tam "pół świata" ze szczgólnym uwzględnieniem skośnookich azjatów i mieszkańców USA. fragment azjatyckiego insta a w tle szlak od strony Puez 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capricorn Opublikowano 17 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca to już ostatni dzień, sella ronda na mtb, poza tematem forum ale kilka zdjęć jest Piz Boe wjazd z passo Pordoi tamten krzyż w dalekim tle to Cima Pisciadu, obok schroniska gdzie kończy się ferrata Brigada Tridentina czyli dokladnie po przeciwnej stronie Selli. Prowadzi tam szlak przez ten księżycowy krajobraz (jakieś 2,40 h) - to na następny raz Val di Fassa Marmolada 2025 Marmolada 1985 i 2020 Piz Boe, ale w butach kolarskich się nie wybrałem... Dziękuję za uwagę. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi