DrCrick Opublikowano 1 Lipca Udostępnij Opublikowano 1 Lipca Cześć wszystkim. Zaplanowałem (palcem po mapie) trasę dla 4 amatorów. Wszyscy jesteśmy dobrze sprawni fizycznie ale bez doświadczenia w Tatrach. Czy możliwe do przejścia przez jeden dzień? Start planuje na 4:00 Palenica - 5 Stawow 2.5h 5 Stawow - Krzyzne 3h Krzyzne - Murowaniec 3h Murowaniec - Palenica 3.5h RAZEM (bez przerw) ~12 h Z postojami 13-14 h Jeszcze drugie pytanie jak z wejściem o tej godzinie? Można? Szlaban na parking się otworzy o 3:50? Bo w regulaminie znalazłem że od września działa "od świtu" Dzięki za pomoc, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 1 Lipca Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 1 godzinę temu, DrCrick napisał(a): Zaplanowałem (palcem po mapie) 1700 m podejść/zejść wziąłeś pod uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrCrick Opublikowano 1 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca Ta, oczywiście. Też nie chce żeby było za lekko. Mile widziany pot i łzy. Tylko czy ktoś zna te szlaki i czy to jest wogolne realne przejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 1 Lipca Udostępnij Opublikowano 1 Lipca A Murowaniec -Palenica to którędy ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrCrick Opublikowano 1 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca Mapy turystyczne wyznaczają zielonym do niebieskiego. Jeżeli można coś trochę zmienić dla np. lepszych widoków to też ekstra. Dzięki za zaangażowanie w watku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 1 Lipca Udostępnij Opublikowano 1 Lipca Ja myślę, że jest realne, ale będzie bardzo długo i męcząco. Widokowo nic bym nie zmieniała, to najlepszy wariant. Zastanawia mnie tylko "brak doświadczenia w Tatrach". A w innych górach? Jak się za bardzo zmęczycie zejściem z Krzyżnego do Murowańca, to zawsze można zejść do Kuźnic i busem wrócić po samochód na Palenicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 1 Lipca Udostępnij Opublikowano 1 Lipca Godzinę temu, DrCrick napisał(a): ie chce żeby było za lekko. Mile widziany pot i łzy. w takim razie jest to do przejścia , czy będzie to przyjemność to się okaże. Proponuję wziąć pod uwagę wariant awaryjny o którym pisała @Fibi. Jest też opcja Murowaniec -Brzeziny , może nawet bardziej przyjazna niż marsz do Kuźnic,zwłaszcza jak nogi wejdą Wam do .......Też zastanawia mnie stwierdzenie ,,brak doświadczenia,, ale jakieś górskie w ogóle macie ? Aha i jeszcze jedno po południu uważać na burze !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrCrick Opublikowano 1 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca Ogólnie każdy gdzieś tam chodził po górach. Ja mam na koncie Bieszczady, teplickie, Śnieżkę itd. ale w Tatrach wysokich żaden nie był od lat młodzieńczych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrCrick Opublikowano 1 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca Dzięki za podpowiedzi. A czy wiecie może jak wygląda sprawa z tym parkingiem w nocy? I czy nikt nas nie zawróci jak zaczniemy iść o 4:00? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 1 Lipca Udostępnij Opublikowano 1 Lipca Godzinę temu, DrCrick napisał(a): A czy wiecie może jak wygląda sprawa z tym parkingiem w nocy nie wiem zadzwoń na informację TPN , to ich parking. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 1 Lipca Udostępnij Opublikowano 1 Lipca Po co idziecie do Murowańca? Tam nic ciekawego nie ma. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrCrick Opublikowano 1 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca Dzięki za uwagę. Nie wiem, ja nie znam kompletnie tych tras, robiłem to w ciemno. Kompletnie losowo, żeby tylko odległość na cały dzień była. Czyli Murowaniec odpuścić bo nie warto? Jeżeli faktycznie nic ciekawego tam nie ma to coś będę modyfikował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 1 Lipca Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 4 minuty temu, wjesna napisał(a): Po co idziecie do Murowańca? Tam nic ciekawego nie ma. W sumie to rzeczywiście można odbić w połowie żółtego szlaku na czarny i zielony w stronę Gęsiej Szyi, a końcówka dojścia do Muro jest upierdliwa bo trzeba na koniec pod górę iść 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 1 Lipca Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 7 minut temu, Fibi napisał(a): W sumie to rzeczywiście można odbić w połowie żółtego szlaku na czarny i zielony w stronę Gęsiej Szyi, Tylko trzeba uważać, by tego czarnego nie przegapić, bo on taki troszku schowany. 9 minut temu, DrCrick napisał(a): Czyli Murowaniec odpuścić bo nie warto? Jeżeli faktycznie nic ciekawego tam nie ma to coś będę modyfikował Jakbyscie poszli stamtąd do Kuźnic to tak, bo Hala Gąsienicowa jest ładna ale tak dojść do Murowańca po to by schronisko zobaczyć? Chyba, że jeszcze pójdziecie na Czarny Staw? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 1 Lipca Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2 godziny temu, wjesna napisał(a): Tam nic ciekawego nie ma. Murowaniec sam w sobie jest historycznie ciekawy ,np fakt że budowały go jednostki WP, niedaleko miejsce gdzie zginął Karłowicz gdzie miała miejsce pierwsza nieoficjalna jeszcze akcja TOPR/Straży Ratunkowej. Także myślę,że warto zakręcić się w okolicy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 1 Lipca Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 3 godziny temu, DrCrick napisał(a): Dzięki za uwagę. Nie wiem, ja nie znam kompletnie tych tras, robiłem to w ciemno. Kompletnie losowo, żeby tylko odległość na cały dzień była. Czyli Murowaniec odpuścić bo nie warto? Jeżeli faktycznie nic ciekawego tam nie ma to coś będę modyfikował po takiej trasie to trochę bez sensu iść do Murowańca, może następnego dnia zróbcie sobie wycieczkę na Kościelec albo Zawrat -świnica 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 1 Lipca Udostępnij Opublikowano 1 Lipca @DrCrick trasa jak najbardziej do przejścia ale proponuję odwrotny kierunek. Będzie mniej męcząco i widoki lepsze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 1 Lipca Udostępnij Opublikowano 1 Lipca Szczerze - nie widzę sensu w powrocie na Palenicę. Będzie was kilku, tak? To po co tam parkować, martwić się szlabanem, wschodem itp. Zrzutka na taxi, start z Palenicy, a powrót do Kuźnic przez Halę Gąsienicową. Jeszcze parę lat temu poleciłbym wam bardziej widokową trasę, jedną z moich ulubionych, czyli Kasprowy - Świnica - Zawrat - Szpiglasowy - Morskie Oko - Palenica. No ale niestety jakieś mózgi z TPN zrobiły z normalnego szlaku Świnica - Zawrat odcinek jednokierunkowy, lecz ... w przeciwną stronę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 1 Lipca Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 6 godzin temu, DrCrick napisał(a): I czy nikt nas nie zawróci jak zaczniemy iść o 4:00? Ale o 4 teraz, czy np. we wrześniu? Bo to spora różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano Środa o 06:11 Udostępnij Opublikowano Środa o 06:11 10 godzin temu, Jędrek napisał(a): a powrót do Kuźnic przez Halę Gąsienicową. i stawiasz ich przed dylematem,który będą musieli rozstrzygnąć. 10 godzin temu, Jędrek napisał(a): Zrzutka na taxi, jest to wyjście z sytuacji , tylko poszukajcie numeru w necie , jest szansa ,że traficie na normalne ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrCrick Opublikowano Środa o 08:35 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 08:35 Wyprawa 5 września. Wschód słońca o 6 to zanim dojdziemy do czegoś poważniejszego to z czołówkami damy radę. Jeszcze raz dzięki za odzew, jesteście mega pomocni. Ciekawa koncepcja z zejściem do Kuźnicy. Jakoś nie pomyślałem o opcji taxi. Rozumiem że żółtym na Kasprowy i na dół zielonym? Wychodzi 25km. Widokowo lepsza opcja? Jako mały dzieciak schodziłem z Kasprowego to pamiętam że były ładne widoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano Środa o 08:44 Udostępnij Opublikowano Środa o 08:44 1 minutę temu, DrCrick napisał(a): Ciekawa koncepcja z zejściem do Kuźnicy. Kuźnic , sądzę,że forumowiczom chodziło o zejście przez Przełęcz pomiędzy Kopami a potem albo Doliną Jaworzynki , albo przez Boczań , obydwa dość ładne. https://mapa-turystyczna.pl/route/38vc1 https://mapa-turystyczna.pl/route/38vcz Wiesz ja może napiszę wprost , absolutnie nie chcę deprecjonować Waszej kondycji i tak dalej,ale to co planujecie to jest ambitne. W mojej ocenie i chyba nie tylko mojej istnieje ryzyko ,że to w pewnym momencie przestanie to być frajda a zacznie się ambicjonalny wyczyn i niektórzy z Was mogą się do Tatr zniechęcić . Chyba,że to o wyczyn Wam chodzi wtedy to inna sprawa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrCrick Opublikowano Środa o 09:48 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 09:48 Chce wyciągnąć jak najwięcej, rzadko jest okazja na jakiś wypad a mamy tylko jeden dzień. Myślę że zyskujemy szansę tym startem o 4:00 + to tylko jeden strzał. Następnego dnia nie przeszkadzają zakwasy. To już chyba sobie poukładałem wszystko. Polanica > 5 stawów > krzyżne > czerwony staw i stąd: A) > Polanica 21.8km 1500m B) > Kuźnice 21.3km 1500m C) > Kasprowy > Kuźnice 25.9km 1920m Podejmiemy decyzję jak ocenimy siły na pkt. Czerwony staw. Tylko czy widokowo duża różnica między a i b? Bo jednak szukać taxowki jeżeli podobne zejście to chyba bez sensu. Ale już Kasprowy kusi strasznie, czytałem teraz że gąsienicowa jest ładna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano Środa o 10:01 Udostępnij Opublikowano Środa o 10:01 @barbie609 moderdobrze mówisz, przynajmniej ja, mówiąc o zejściu do Kuźnic nie pomyślalabym, by iść tam przez Kasprowy. Dla mnie taka trasa to abstrakcja. Zatem @DrCrickDrCrick w Twoim nowym pomyśle nie doradzę, ale powodzenia oczywiście życzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano Środa o 11:03 Udostępnij Opublikowano Środa o 11:03 Godzinę temu, DrCrick napisał(a): Polanica Palenica Białczańska , Polanica to miasto. Teraz w kwestii widoków w tym miejscu masz widoczki z szlaków Brzeziny -Gąsienicowa Kuźnice- Gąsienicowa i samej Gąsienicowej + Czarny Staw Gąsienicowy .Oczywiście ,że chcecie wyciągnąć jak najwięcej , zachęcamy Was do wybrania wariantu B z tym,że po jakimś obiadku w Murowańcu podszedł bym jeszcze nad Czarny Gąsienicowy i stamtąd poszedł prosto do Kuźnic. https://mapa-turystyczna.pl/route/38vx3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi