zinox Opublikowano 29 Czerwca Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca (edytowane) dzień czwarty - Zbójnicka Chata - meldujemy się na parkingu przy kościele https://maps.app.goo.gl/SBGB8dHF4fLVEVH87 koszt co "łaska" 5e - starszy pan wydał ładny bilecik i pokazał miejsce do parkowania na zasadzie jedżcie tam i se stańcie jako że to juz czwarty dzień z rzędu to postanowiliśmy zaszaleć i wjechac na Hrebieniok kolejką - trzeba w końcu sprawdzić jak to jest O dziwo nie można było kupić biletu online - dzień 26 był nieaktywny do wyboru Po 9 ruszamy z parkingu - po dojściu do budynku kolejki okazało się że jest awaria i nie wiadomo czy i o której pojedzie - nosz urwał nać - dlatego się nie dało kupić online Kolejka jeździ co 30minut - decyzja - jak nie będzie o 10 to idziemy z buta - część ludzi poszła część została 9-45 komunikat że o 10 pojedzie - bilet w kasie góra/dół 16e - online 15e (nie można było kupić! ) a kupując z wyprzedzeniem 2dni przed - po 13e (tylko że 2 dni wcześniej nie wiedziałem że się skuszę na zbójnicką - miałem pomysł na Osterwę lub Koprowy ) Jedzie się jak na Gubałówkę - 7minut później już na górze Kolejna niespodzianka - czerwony szlak zamknięty z powodu zerwania - cóż począć? idziemy zielonym koło Bilikowej Chaty i dalej ścieżką przy wodospadach Wodospady już kilka lat temu zwiedzaliśmy ale fajnie było znów zobaczyć dalej przy Rainerowej Chacie aż do rozejścia nad Rainerową - tam o dziwo spotkaliśmy turystkę schodzącą czerwonym szlakiem Dalej niebieskim i jest fajnie - pogoda piękna - zero podmuchów wiatru coraz piękniej są na trasie 2 miejsca ubezpieczone łańcuchami ale nie ma problemów z przejściem dochodzimy do ostatniego metalowego mostka gdzie rozpoczyna sie bardziej strome podejście tym razem mnie dopada niemoc - to już czwarty dzień z rzędu - co chwila odpoczynek i powolutku dalej wreszcie widać schronisko jeszcze pół godzinki i jesteśmy Można odpocząć - wreszcie czuć lekkie podmuch wiaterka - w schronisku duszno - na dworze w cieniu muchy czy inne owady nie dają żyć idziemy nad schronisko - bajka aż się nie chciało wracać Po godzinie wyruszyliśmy z powrotem - trzeba zdążyć na kolejkę Decydujemy sie na powrót czerwonym szlakiem - z informacji jakie uzyskałem od tej turystki co szła tamtędy (słowaczka ale się dogadaliśmy) da się przejść - może to nie było zbyt rozsądne ale okazało sie że szlak jest zerwany w 2 miejscach juz przy końcu dojścia na Hrebieniok - odcinki o szerokości 1,5 metra na długości 3 -4 metrów przy całkowitej szerokości całego szlaku powyżej 3 metrów Myślałem że to jakieś świeże i całkowite oberwanie - w zeszłym roku szedłem do chaty Terycho Chaty to juz tak było - więc od zeszłego roku nic z tym nie zrobili tylko postawili tablice na górze - na dole ktoś przewrócił. Nosicze też chodzą czerwonym Nie zdążyliśmy na kolejkę o 16-30 a dodatkowa niespodzianka to taka, że o 17 zjeżdża ostatni kurs (według rozkładu powinien o 18-30) Tak więc już bez przeszkód zjechaliśmy na dół - na parking i na kwaterę do Murzasichla na zasłużony odpoczynek W piątek trochę pogoda się zepsuła i się nigdzie się nie wybieraliśmy pieszo - podjechaliśmy tylko na Bachledówkę A w sobotę - cóż trzeba było wracać do domciu Edytowane 29 Czerwca przez zinox 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano Sobota o 20:22 Udostępnij Opublikowano Sobota o 20:22 (edytowane) W dniu 29.06.2025 o 13:58, zinox napisał(a): Terycho Chaty W zeszłym roku miałam do wyboru albo wycieczkę do Zbójnickiej albo do Teryho. Wcześniej nie dotarłam do żadnej. Wybrałam Zbójnicka i zdecydowanie był tu wybór lepszy. Terinka choć też pięknie położona nie zrobiła aż takiego wrażenia. Edytowane Sobota o 20:38 przez jaaga76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zinox Opublikowano Niedziela o 12:06 Autor Udostępnij Opublikowano Niedziela o 12:06 (edytowane) Mnie się w obu podobało Edytowane Niedziela o 12:07 przez zinox 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano Niedziela o 12:32 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 12:32 W dniu 29.06.2025 o 13:58, zinox napisał(a): meldujemy się na parkingu przy kościele Wciąż najtańszy w okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano Niedziela o 12:37 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 12:37 W dniu 29.06.2025 o 13:58, zinox napisał(a): niespodzianka to taka, że o 17 zjeżdża ostatni kurs (według rozkładu powinien o 18-30) Taka chyba słowacka specyfika, parę lat temu ze Skalnatego ledwo zdążyłem zjechać, bo ostatnia kolejka o godzinę szybciej niż wg rozkładu była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano Niedziela o 12:40 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 12:40 16 godzin temu, jaaga76 napisał(a): W zeszłym roku miałam do wyboru albo wycieczkę do Zbójnickiej albo do Teryho. Wcześniej nie dotarłam do żadnej. Wybrałam Zbójnicka i zdecydowanie był tu wybór lepszy. Terinka choć też pięknie położona nie zrobiła aż takiego wrażenia. najlepiej zrobić pętelkę Teryho - Zbójnicka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zinox Opublikowano Niedziela o 16:23 Autor Udostępnij Opublikowano Niedziela o 16:23 to bym się musiał z żoną cofnąć w czasie - wieku nie przeskoczysz a i sks się co i raz załącza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano Niedziela o 17:59 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 17:59 5 godzin temu, J@n napisał(a): najlepiej zrobić pętelkę Teryho - Zbójnicka Bardzo chętnie, ale w innym składzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano Niedziela o 19:29 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:29 3 godziny temu, zinox napisał(a): to bym się musiał z żoną cofnąć w czasie - wieku nie przeskoczysz a i sks się co i raz załącza Taka kolej rzeczy, z wiekiem góry robią się jakby wyższe. Cóż, nie każdy jest Włodkiem Cywińskim ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 22 godziny temu Udostępnij Opublikowano 22 godziny temu 10 godzin temu, Jędrek napisał(a): Taka kolej rzeczy, z wiekiem góry robią się jakby wyższe. z tego co się ostatnio dowiedziałem Tatry się wypiętrzają. W Nowym Targu mieszka i pracuje sporo Nepalczyków , może dorobimy się swoich Szerpów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi