zinox Opublikowano 29 Czerwca 2025 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2025 (edytowane) dzień czwarty - Zbójnicka Chata - meldujemy się na parkingu przy kościele https://maps.app.goo.gl/SBGB8dHF4fLVEVH87 koszt co "łaska" 5e - starszy pan wydał ładny bilecik i pokazał miejsce do parkowania na zasadzie jedżcie tam i se stańcie jako że to juz czwarty dzień z rzędu to postanowiliśmy zaszaleć i wjechac na Hrebieniok kolejką - trzeba w końcu sprawdzić jak to jest O dziwo nie można było kupić biletu online - dzień 26 był nieaktywny do wyboru Po 9 ruszamy z parkingu - po dojściu do budynku kolejki okazało się że jest awaria i nie wiadomo czy i o której pojedzie - nosz urwał nać - dlatego się nie dało kupić online Kolejka jeździ co 30minut - decyzja - jak nie będzie o 10 to idziemy z buta - część ludzi poszła część została 9-45 komunikat że o 10 pojedzie - bilet w kasie góra/dół 16e - online 15e (nie można było kupić! ) a kupując z wyprzedzeniem 2dni przed - po 13e (tylko że 2 dni wcześniej nie wiedziałem że się skuszę na zbójnicką - miałem pomysł na Osterwę lub Koprowy ) Jedzie się jak na Gubałówkę - 7minut później już na górze Kolejna niespodzianka - czerwony szlak zamknięty z powodu zerwania - cóż począć? idziemy zielonym koło Bilikowej Chaty i dalej ścieżką przy wodospadach Wodospady już kilka lat temu zwiedzaliśmy ale fajnie było znów zobaczyć dalej przy Rainerowej Chacie aż do rozejścia nad Rainerową - tam o dziwo spotkaliśmy turystkę schodzącą czerwonym szlakiem Dalej niebieskim i jest fajnie - pogoda piękna - zero podmuchów wiatru coraz piękniej są na trasie 2 miejsca ubezpieczone łańcuchami ale nie ma problemów z przejściem dochodzimy do ostatniego metalowego mostka gdzie rozpoczyna sie bardziej strome podejście tym razem mnie dopada niemoc - to już czwarty dzień z rzędu - co chwila odpoczynek i powolutku dalej wreszcie widać schronisko jeszcze pół godzinki i jesteśmy Można odpocząć - wreszcie czuć lekkie podmuch wiaterka - w schronisku duszno - na dworze w cieniu muchy czy inne owady nie dają żyć idziemy nad schronisko - bajka aż się nie chciało wracać Po godzinie wyruszyliśmy z powrotem - trzeba zdążyć na kolejkę Decydujemy sie na powrót czerwonym szlakiem - z informacji jakie uzyskałem od tej turystki co szła tamtędy (słowaczka ale się dogadaliśmy) da się przejść - może to nie było zbyt rozsądne ale okazało sie że szlak jest zerwany w 2 miejscach juz przy końcu dojścia na Hrebieniok - odcinki o szerokości 1,5 metra na długości 3 -4 metrów przy całkowitej szerokości całego szlaku powyżej 3 metrów Myślałem że to jakieś świeże i całkowite oberwanie - w zeszłym roku szedłem do chaty Terycho Chaty to juz tak było - więc od zeszłego roku nic z tym nie zrobili tylko postawili tablice na górze - na dole ktoś przewrócił. Nosicze też chodzą czerwonym Nie zdążyliśmy na kolejkę o 16-30 a dodatkowa niespodzianka to taka, że o 17 zjeżdża ostatni kurs (według rozkładu powinien o 18-30) Tak więc już bez przeszkód zjechaliśmy na dół - na parking i na kwaterę do Murzasichla na zasłużony odpoczynek W piątek trochę pogoda się zepsuła i się nigdzie się nie wybieraliśmy pieszo - podjechaliśmy tylko na Bachledówkę A w sobotę - cóż trzeba było wracać do domciu Edytowane 29 Czerwca 2025 przez zinox 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 5 Lipca 2025 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2025 (edytowane) W dniu 29.06.2025 o 13:58, zinox napisał(a): Terycho Chaty W zeszłym roku miałam do wyboru albo wycieczkę do Zbójnickiej albo do Teryho. Wcześniej nie dotarłam do żadnej. Wybrałam Zbójnicka i zdecydowanie był tu wybór lepszy. Terinka choć też pięknie położona nie zrobiła aż takiego wrażenia. Edytowane 5 Lipca 2025 przez jaaga76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zinox Opublikowano 6 Lipca 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2025 (edytowane) Mnie się w obu podobało Edytowane 6 Lipca 2025 przez zinox 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 6 Lipca 2025 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2025 W dniu 29.06.2025 o 13:58, zinox napisał(a): meldujemy się na parkingu przy kościele Wciąż najtańszy w okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 6 Lipca 2025 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2025 W dniu 29.06.2025 o 13:58, zinox napisał(a): niespodzianka to taka, że o 17 zjeżdża ostatni kurs (według rozkładu powinien o 18-30) Taka chyba słowacka specyfika, parę lat temu ze Skalnatego ledwo zdążyłem zjechać, bo ostatnia kolejka o godzinę szybciej niż wg rozkładu była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 6 Lipca 2025 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2025 16 godzin temu, jaaga76 napisał(a): W zeszłym roku miałam do wyboru albo wycieczkę do Zbójnickiej albo do Teryho. Wcześniej nie dotarłam do żadnej. Wybrałam Zbójnicka i zdecydowanie był tu wybór lepszy. Terinka choć też pięknie położona nie zrobiła aż takiego wrażenia. najlepiej zrobić pętelkę Teryho - Zbójnicka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zinox Opublikowano 6 Lipca 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2025 to bym się musiał z żoną cofnąć w czasie - wieku nie przeskoczysz a i sks się co i raz załącza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 6 Lipca 2025 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2025 5 godzin temu, J@n napisał(a): najlepiej zrobić pętelkę Teryho - Zbójnicka Bardzo chętnie, ale w innym składzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 6 Lipca 2025 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2025 3 godziny temu, zinox napisał(a): to bym się musiał z żoną cofnąć w czasie - wieku nie przeskoczysz a i sks się co i raz załącza Taka kolej rzeczy, z wiekiem góry robią się jakby wyższe. Cóż, nie każdy jest Włodkiem Cywińskim ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 7 Lipca 2025 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2025 10 godzin temu, Jędrek napisał(a): Taka kolej rzeczy, z wiekiem góry robią się jakby wyższe. z tego co się ostatnio dowiedziałem Tatry się wypiętrzają. W Nowym Targu mieszka i pracuje sporo Nepalczyków , może dorobimy się swoich Szerpów. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi