Skocz do zawartości

Nowy sposób płatności za parkingi TANAP

Wit Ryglicki

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś korzystał już z opłaty poprzez kody QR? Z bardzo lakonicznego komunikatu wynika, że na parkingach TANAP jest to już jedyny dostępny sposób płatności (a chodzi mi o Tri Studnicky), gotówka już ponoć nie wchodzi w grę. I że instrukcja postępowania jest na parkingu, przy kodzie QR, który trzeba zeskanować. Jak to się "fizycznie"odbywa? Czy trzeba mieć zainstalowaną jakąś aplikację? Proszę o poradę.

3 godziny temu, barbie609 moder napisał(a):

Witamy serdecznie . Możesz zapłacić przez stronę internetową :https://qrpark.me/transport-detail

Ostatnio tak płaciłem za góry parking przy Dolinie Kwaczańskiej , działa.

Dzięki, spróbuję w ten sposób. A jak coś będzie nie tak to będę eksperymentował "na żywca". Opowiem jak było, kiedy wrócę po 20 czerwca. A na marginesie, pewnie już doskonale wiecie, że zgodnie ze zmienionym w listopadzie regulaminem TANAP otwarcie szlaków od bieżącego roku będzie od 1 czerwca?

11 minut temu, Wit Ryglicki napisał(a):

A jak coś będzie nie tak

kiedyś w Prosieku nie wiedziałem ,że trzeba zapłacić i mi wsadzili bilecik. Napisałem maila do urzędu w Prosieku/oni są adminstratorem tego parkingu/ , bardzo miła Pani podała mi numer konta i zrobiłem im przelew. 

3 godziny temu, barbie609 moder napisał(a):

Witamy serdecznie . Możesz zapłacić przez stronę internetową :https://qrpark.me/transport-detail

Ostatnio tak płaciłem za góry parking przy Dolinie Kwaczańskiej , działa.

Aktualizacja. Dziwna sprawa, ale na stronie qrpark jako parking w ich administracji jest wskazany ten przy hotelu Tri Studnicky. A ten przy rozejściu szlaków pozostaje nadal oznaczony jako płatny ale nie "ich". Może tutaj jednak jest inny właściciel i parkingowy po staremu pobiera opłaty? Napiszę, co ustaliłem na miejscu. Raz jeszcze dzięki za info - przyda się jak nie tutaj to na innym parkingu

• Lubię to ! 1

34 minuty temu, Wit Ryglicki napisał(a):

Może tutaj jednak jest inny właściciel i parkingowy po staremu pobiera opłaty? Napiszę, co ustaliłem na miejscu. Raz jeszcze dzięki za info - przyda się jak nie tutaj to na innym parkingu

może być automat , z takimi też się spotykałem. Nie zapomnij karty.

• Lubię to ! 1

• 4 tygodnie później...

Garść refleksji parkingowych po powrocie - stan na połowę czerwca 2025:

1. Parking Tri Studnicky (ten przy rozejściu szlaków nadal obsługiwany jest przez parkingowego (w naszym przypadku parkingową - bardzo miła i uczynna Pani bardzo dobrze rozumiejąca po polsku).  Równocześnie dementuję pojawiające się tu i ówdzie plotki, jakoby po godz. 18:00 i zakończeniu pracy parking był ogradzany i były problemy z jego opuszczeniem - wróciliśmy z Krywania po godz. 19:00 i oprócz naszego stały spokojnie jeszcze trzy samochody - nie było żadnego grodzenia.

2. Parking Tri Studnicky "przy hotelu" należący do TANAP - parking ten znajduje się jadą w kierunku Tatr Zachodnich za zakrętem po prawej stronie - połozone przy drodze gruntowej prowadzącej do hotelu klepisko z wyraźnym oznaczeniem na słupku płacenia przez aplikację. Z tej opcji nie korzystaliśmy, natomiast z zaczerpniętych informacji wiem, że jest to system parkingowy QRPark, który obsługuje więcej parkingów TANAPu w Tatrach (ponadto parkingi: Tatranska Javorina, Biela Voda, Poljanka, Lesna). 

3. Parking przy początku wejścia do dolin: Raczkowej i Jamnickiej w Tatrach Zachodnich (skąd można wybrać się m.in. na Baraniec, Jarząbczy (słowacka nazwa: Hruby), Otargańce z Jakubiną, Starorobociański (słowacka nazwa Klin) czy Bustrą. Ten parking to prawdziwe kuriozum. Płatność przez aplikację ale już w innym systemie niż w Tatrach Wysokich - tutaj parking obsługuje system ParkDots.. Po przyjechaniu na miejsce parkingowe trzeba zeskanować smartfonem kod QR i zostaje się przekierowanym na stronę internetową, gdzie można dokonać płatności kartą. Problem polega na tym, że na miejscu najczęściej ... nie ma zasięgu :)))  Dziwny jest widok kierowców wbiegających ze smartfonami w ręku pod najbliższą górkę dla łapania zasięgu. Żeby oddać sprawiedliwość - przy odpowiedniej pogodzie zasięg się zdarza i na miejscu (hurrrrra). Można jedna obejść ten problem w inny sposób - zainstalować wcześniej na telefonie aplikację ParkDots (jest do pobrania za darmo w google play - ma w ikonce zielone kółko na białym tle i w środku niebieską kropkę). Wówczas można zapłacić za wybrany parking wcześniej i wjechać już z zakupionym biletem. Ja tak zrobiłem.

To tyle na gorąco po powrocie. Jeśli kiedyś uzyskam nowe informację parkingowe ze słowackich Tatr to odświeżę wątek. Pozdrawiam

• Lubię to ! 2
  • Dziękuję 4

• 3 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...
W dniu 25.06.2025 o 09:38, Fibi napisał(a):

Co do Raczkowej i Jamnickiej to polecam parkować na campingu, można zapłacić u pana w budce gotówką. We wrześniu tam pakowaliśmy i rano nie mieliśmy drobnych więc zapłaciliśmy po powrocie.

@Fibiten parking jest gdzieś przy drodze przed tym, który jest płatny przez aplikację?

• Lubię to ! 1

W dniu 28.05.2025 o 15:56, Jędrek napisał(a):

Szczerze mówiąc wk... mnie to. Wolałem czasy gdy byli parkingowi, lubię kontakt z człowiekiem, a nie z automatem czy aplikacją. 

Ale co zrobić... 

Makabra. Ostatnio musiałem jechać dalej, bo nie umiałem zapłacić przez QR. 

Choć koniec końców wyszła jeszcze lepsza wycieczka niż planowałem. Więc akurat dobrze wyszło... 

Edytowane przez pmwas
  • Haha 1

3 minuty temu, Fibi napisał(a):

A ja się ostatnio spotkałam z jeszcze większym debilizmem - nad Bałtykiem. Albo płacisz aplikacją, albo gotówką, ale żeby zapłacić za cały dzień 40 zł to trzeba je było mieć w monetach 🤦‍♀️

Płatność monetami to dziś nieporozumienie. Owszem, dawniej, przy dawnych cenach. Tylko kiedyś zgubić 5 złotych to kicha, a dziś :)? 

31 minut temu, pmwas napisał(a):

nie umiałem zapłacić przez QR. 

ja tez nie umiem, my robimy tak : rano przed wyjazdem , wchodzę normalnie na stronę , wyszukuję parking i płacę. Na maila przychodzi potwierdzenie . Ostatnio tak płaciliśmy za parking przy Chacie Zverowka.

• Lubię to ! 2

Właśnie brakuje nam tutaj jakiegoś litościwego i obeznanego praktyka, który wyłożyłby nam kawę na ławę w stylu: "podchodzę do tabliczki, skanuję kod QR smartfonem (aplikację do skanowania mam albo od razu w swoim modelu albo pobieram wcześniej bezpłatną), to mnie przekierowuje na stronę ..., na stronie pojawia mi się wskazanie mojego parkingu i miejsce na wpisanie numeru rejestracyjnego pojazdu oraz czasu parkowania (z opcją: cały dzień), potem przekierowuje na płatność, wybieram płatność kartą, podaję numer karty i aplikacja ściąga płatność. Wylogowuję się i po chwili przychodzi mi sms z potwierdzeniem zapłaty".

Tak sobie to wyobrażam ale czy tak jest w praktyce? Czekamy na poinformowanego (lub poinformowaną).

Wejście przed wyjazdem na stronę QRPark to świetne rozwiązanie (tak samo robiłem będąc na Słowacji z systemem ParkDots) ale czasami robię trasę w 1 dzień wyjeżdżając z Polski ciemną nocką po północku i wtedy zapłata na miejscu byłaby lepszym rozwiązaniem. Ale oczywiście aplikację QRPark też zainstaluję. Zastanawiam się tylko, ile jeszcze innych systemów oprócz dwóch opisanych w tym wątku jeszcze nam pomysłowi Słowacy zaserwują?