Hasder Opublikowano 19 Maja Udostępnij Opublikowano 19 Maja Cześć. Chcę zacząć przygodę z zimowymi wyprawami po wyższych górach i zastanawiam się jakie raki kupić. Mam buty Elbrus Ester MID AG w rozmiarze 45. Czy na te buty można założyć raki? Niby na stronie sklepu Martes napisali, że można, ale zalecają sprawdzenie danego modelu. Czyli niby tak, ale nie do końca. Doczytałem też, że przy rozmiarze buta 45 dobrze jest, gdy raki mają 12 zębów. Co do wyboru raków: Wyznaję zasadę, że lepiej dopłacić do sprzętu, który odpowiada za bezpieczeństwo, poza tym lepszy sprzęt teoretycznie jest też trwalszy. Najpospolitszym, ale też jednym z tańszych wyborów jest chyba CT Nuptse Evo Classic. Z tym, że w tej samej cenie mogę dostać lżejsze Singing Rock Fakir III Classic. Zanim znalazłem ten drugi model w promocji, to zastanawiałem się też nad Black Diamond Serac Strap oraz Salewa Alpinist Walk. Proszę o sugestie, co do butów i wyboru raków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 19 Maja Udostępnij Opublikowano 19 Maja (edytowane) 33 minuty temu, Hasder napisał(a): Cześć. Chcę zacząć przygodę z zimowymi wyprawami po wyższych górach i zastanawiam się jakie raki kupić. Mam buty Elbrus Ester MID AG w rozmiarze 45. Czy na te buty można założyć raki? Niby na stronie sklepu Martes napisali, że można, ale zalecają sprawdzenie danego modelu. Czyli niby tak, ale nie do końca. Doczytałem też, że przy rozmiarze buta 45 dobrze jest, gdy raki mają 12 zębów. Co do wyboru raków: Wyznaję zasadę, że lepiej dopłacić do sprzętu, który odpowiada za bezpieczeństwo, poza tym lepszy sprzęt teoretycznie jest też trwalszy. Najpospolitszym, ale też jednym z tańszych wyborów jest chyba CT Nuptse Evo Classic. Z tym, że w tej samej cenie mogę dostać lżejsze Singing Rock Fakir III Classic. Zanim znalazłem ten drugi model w promocji, to zastanawiałem się też nad Black Diamond Serac Strap oraz Salewa Alpinist Walk. Proszę o sugestie, co do butów i wyboru raków. to nie jest sprzęt na zimowe wyprawy w górach wysokich raki najlepiej takie a buty muszą Tobie pasować i zapomnij wszystko co kosztuje mniej niż 1000 PLN na przykład Edytowane 19 Maja przez J@n 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasder Opublikowano 19 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja No to może dla jasności napiszę o jakie "wyższe góry" mi chodzi. Zamierzam zacząć od jakichś mniej uczęszczanych szlaków w wyższych partiach Karkonoszy, Mała Fatra, czy niższe i średnie partie w Tatrach. Czytałem trochę już na ten temat i w wielu poradnikach, spotkałem się z tym, że na takie trasy wystarczą zwykłe raki koszykowe. W wyższe partie na razie nie chcę się zapuszczać, dopóki nie nauczę się poruszać w nowych warunkach i z nowym sprzętem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 20 Maja Udostępnij Opublikowano 20 Maja Różnica w cenie między rakami koszykowymi, a automatami jest niewielka, w butach pod automaty, a standardowymi z twardą podeszwą też często podobnie. Teraz masz dobry moment by coś wyhaczyć po taniości, gdy się sezon skończył 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasder Opublikowano 20 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja (edytowane) z rakami może i tak, choć też nei do końca, bo lepsze automaty kosztują powiedzmy od tych 800zł, a te koszyki, które znalazłem to kwestia 400-500zł. Z butami to troche inna sprawa, bo J@n napisał że sensowne buty pod automaty to minimum 1000zł, a te Elbrusy kupowałem dopiero pół roku temu, więc trochę mi szkoda znowu wywalić 1000zł na nowe buty. Poza tym nie chcę też wydać nie wiadomo ile kasy na sprzęt, jeśli nie jestem jeszcze przekonany do takiej aktywności. Dlatego chcę na razie zacząć i sprawdzić, czy jest sens dalej inwestować. Jest różnica wydać 500zł, a 2000zł, żeby czegoś nowego spróbować. Poza tym dochodzą dodatkowe koszty, o których tu nie wspomniałem, na całą resztę szpeju. Edytowane 20 Maja przez Hasder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 20 Maja Udostępnij Opublikowano 20 Maja Hmm... Jeśli wolisz uniknąć kosztów, to po prostu odwiedź wypożyczalnię, zamiast kupować własne raki. P.S. na Elbrusie automaty by się jednak przydały, choćby ze względu na komfort wpinania w podeszwę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanka natury, fanka gór Opublikowano 20 Maja Udostępnij Opublikowano 20 Maja W dniu 19.05.2025 o 15:06, Hasder napisał(a): Cześć. Chcę zacząć przygodę z zimowymi wyprawami po wyższych górach i zastanawiam się jakie raki kupić. Mam buty Elbrus Ester MID AG w rozmiarze 45. Czy na te buty można założyć raki? Niby na stronie sklepu Martes napisali, że można, ale zalecają sprawdzenie danego modelu. Czyli niby tak, ale nie do końca. Doczytałem też, że przy rozmiarze buta 45 dobrze jest, gdy raki mają 12 zębów. Co do wyboru raków: Wyznaję zasadę, że lepiej dopłacić do sprzętu, który odpowiada za bezpieczeństwo, poza tym lepszy sprzęt teoretycznie jest też trwalszy. Najpospolitszym, ale też jednym z tańszych wyborów jest chyba CT Nuptse Evo Classic. Z tym, że w tej samej cenie mogę dostać lżejsze Singing Rock Fakir III Classic. Zanim znalazłem ten drugi model w promocji, to zastanawiałem się też nad Black Diamond Serac Strap oraz Salewa Alpinist Walk. Proszę o sugestie, co do butów i wyboru raków. Buty pod raki powinny mieć usztywnianą podeszwę, żeby nie połamać ich. Szczerze? Nie wyglądają mi na buty pod raki. W ogóle to jakieś letnie buty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasder Opublikowano 20 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 9 godzin temu, Q'bot napisał(a): Hmm... Jeśli wolisz uniknąć kosztów, to po prostu odwiedź wypożyczalnię, zamiast kupować własne raki. P.S. na Elbrusie automaty by się jednak przydały, choćby ze względu na komfort wpinania w podeszwę Myślałem o wypożyczeniu, ale w sumie jakieś 4 wypady kilkudniowe, to już połowa ceny raków, to myślę w najgorszym wypadku drożej nawet je odsprzedam. Co do Elbrus... chodzi o buty tej marki, na Elbrus się na razie póki co nie wybieram 6 godzin temu, Fanka natury, fanka gór napisał(a): Buty pod raki powinny mieć usztywnianą podeszwę, żeby nie połamać ich. Szczerze? Nie wyglądają mi na buty pod raki. W ogóle to jakieś letnie buty. Podeszwa jest taka średnio sztywna. Jak mocniej się naciśnie to się uginają, ale przy delikatnym zgięciu nie. Przy chodzeniu też miałem wrażenie, że podeszwa zginała się tylko minimalnie. Dlatego właśnie nie mam pewności. Tym bardziej, że nigdzie nie doszukałem się informacji za lub przeciw poza stroną martesa. Buty są zimowe - przynajmniej tak były opisane, ale dały radę przy -15 w śniegu do kolan na 15km trasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 21 Maja Udostępnij Opublikowano 21 Maja Cóż, nie wywróżymy jak się dana podeszwa dogada z rakami - jeśli jednak postanowisz kupić własne, to zabierz też łącznik w zapasie, jakby któryś strzelił na trasie. Albo wręcz taką wersję z bardziej giętkiego metalu - https://8a.pl/laczniki-do-rakow-climbing-technology-flex-bar?srsltid=AfmBOorIoPgtQdOHq7qard62SFVJMAGaqfyTi80fjA6rvvbxb0a5FLv1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasder Opublikowano 21 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 1 godzinę temu, Q'bot napisał(a): Cóż, nie wywróżymy jak się dana podeszwa dogada z rakami Domyślam się myślałem, że może ktoś miał styczność z tymi butami. Kto pyta nie błądzi Brałem to od razu pod uwagę, żeby kupić zapasowe łączniki. Jest to w sumie dla mnie logiczne, tak samo jak jeżdżenie z zapasową dętką u rowerzystów, ale opcja elastyczniejszego łącznika też jest dobrą sugestią. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 21 Maja Udostępnij Opublikowano 21 Maja 1 godzinę temu, Hasder napisał(a): że może ktoś miał styczność z tymi butami. przyznam szczerze że producent "ELBRUS" jest mi zupełnie nieznany takie wygooglowałem: https://fitanu.com/de/herren-hochhackige-schuhe-ester-mid-ag-v-m000228011-elbrus?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=PMax - catch all&utm_id=21200865092&gad_source=1&gad_campaignid=21200866703&gclid=CjwKCAjw87XBBhBIEiwAxP3_A3V4q36VrDJi347FQr9es32rvQj20_7l87fDBLbtaOFtTrE3AnxZ8RoCMtgQAvD_BwE masz @Hasder takie właśnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 21 Maja Udostępnij Opublikowano 21 Maja Godzinę temu, J@n napisał(a): e producent "ELBRUS" u nas taka marka występuje w sieci Martes . Kiedyś miałem ich kurtkę , była atrakcyjna wizualnie , i podane parametry miała super . Niestety można było się w niej utopić , nie oddychała nawet jak na zewnątrz było -10 . Na szczęście ją zgubiłem , o tego czasu jakoś ,mnie odrzuca od tej marki. Chociaż może niesłusznie. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasder Opublikowano 21 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 1 godzinę temu, J@n napisał(a): masz @Hasder takie właśnie ? Tak, właśnie takie. Wiem, że to nie typowe buty wysokogórskie, a zwykłe trekkingowe zimówki. Ale dopiero w tym sezonie pierwszy raz ruszyłem w góry zimą i mi się spodobał klimat. Dlatego zamierzam w tym roku zapisać się na jakiś kurs turystyki zimowej, ale chciałbym przed sezonem na wyprzedażach zaopatrzyć się już w jakiś sprzęt, żeby później nie przepłacać. 42 minuty temu, barbie609 moder napisał(a): u nas taka marka występuje w sieci Martes Tak, to dokładnie ta marka. Ja mam jedynie te buty od nich, ale przyznam, że jestem zadowolony z nich. Są mega wygodne - prawie nie czuć ich na nogach. Nie miałem też żadnych otarć, ani pęcherzy. W stopy ani ciepło, ani zimno - jak dla mnie w sam raz. Sam nie byłem przekonany, czy faktycznie po przeoraniu w nich zasp śnieżnych w środku but będzie suchy, ale ani na świeżym śniegu, ani na odleżanym nie było problemu. Robiłem też test wody. Po przejściu rzeczki z do połowy zamoczonym butem w środku było sucho - Czy to kwestia samych butów, czy preparatu zabezpieczającego - tego już nie wiem, ale zawsze zabezpieczam buty, więc nie robi mi to różnicy. Nie zawsze tańszy oznacza gorszy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 21 Maja Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2 minuty temu, Hasder napisał(a): Nie zawsze tańszy oznacza gorszy jest to oczywista oczywistość , najważniejsze znaleźć dobry balans cena jakość. Sam noszę buty , które są tańsze niż topowe marki i jestem z nich zadowolony. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 21 Maja Udostępnij Opublikowano 21 Maja Godzinę temu, barbie609 moder napisał(a): u nas taka marka występuje w sieci Martes . Kiedyś miałem ich kurtkę , była atrakcyjna wizualnie , i podane parametry miała super . Niestety można było się w niej utopić , nie oddychała nawet jak na zewnątrz było -10 (...) od tego czasu jakoś mnie odrzuca od tej marki. Chociaż może niesłusznie. Kiedyś kupiłem dwie koszulki "oddychające" tej marki. I okazało się że akurat te dwie nie oddychały, za to napis elbrus zniknął z obu po dwóch, trzech praniach - być może schował się ze wstydu Było to pewnie z 10 lat temu albo i wcześniej, więc nie wykluczam iż jakość poszła w górę - bo w dół raczej nie miała dokąd. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 21 Maja Udostępnij Opublikowano 21 Maja Godzinę temu, Hasder napisał(a): właśnie takie. biorąc pod uwagę że kilka lat temu spotkałem grupę Koreańczyków w Alpach na lodowcu Aletsch, mieli raki koszykowe przytroczone do Addidasów i zaliczyli całkiem długą wycieczkę to te Twoje buty wcale źle nie wyglądają. Kup coś w tym stylu; https://www.decathlon.pl/p/raki-simond-makalu-koszykowe-12-zebow/_/R-p-304784 to nawet jak sobie kupisz lepsze buty to te raki jeszcze będą dobre. Mam koszykowe Salevy i jestem zadowolony (buty Hanwag Alaska) https://www.amazon.de/dp/B00ET40HZG/?tag=glv-21&ascsubtag=90531fca-bace-4795-9db0-3bc1d960d8fc&th=1&linkCode=osi&psc=1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasder Opublikowano 21 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja @J@n dzięki, nad tymi Salewami się właśnie zastanawiałem. Jednak w moim wypadku faktycznie te Simondy mogą być spoko, skoro pasują niby do każdych butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanka natury, fanka gór Opublikowano 22 Maja Udostępnij Opublikowano 22 Maja W dniu 20.05.2025 o 23:26, Hasder napisał(a): Myślałem o wypożyczeniu, ale w sumie jakieś 4 wypady kilkudniowe, to już połowa ceny raków, to myślę w najgorszym wypadku drożej nawet je odsprzedam. Co do Elbrus... chodzi o buty tej marki, na Elbrus się na razie póki co nie wybieram Podeszwa jest taka średnio sztywna. Jak mocniej się naciśnie to się uginają, ale przy delikatnym zgięciu nie. Przy chodzeniu też miałem wrażenie, że podeszwa zginała się tylko minimalnie. Dlatego właśnie nie mam pewności. Tym bardziej, że nigdzie nie doszukałem się informacji za lub przeciw poza stroną martesa. Buty są zimowe - przynajmniej tak były opisane, ale dały radę przy -15 w śniegu do kolan na 15km trasie Gdy buty są do raków, podeszwa jest bardzo konkretna, gruba. Moim zdaniem nie można opierać się na tym, że "mniej się będzie zginać stopę", natomiast ryzyko polega na tym, że przy nieusztywnionej podeszwie rak może się złamać, a złamany rak, to tak, jakby go nie było - spada z buta. Teraz wyobraźmy sobie sytuację utraty jednego lub dwóch raków przy nachyleniu ok. 40 stopni. Na Kościelcu, czy Rysach... Podwójna gruba skarpeta (albo jedna z wełny i cieńsza) wejdzie? Jeśli nie, to nie są raczej na zimę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasder Opublikowano 22 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja @Fanka natury, fanka gór Jeśli chodzi o grubość podeszwy, to jest taka sama, a nawet na samym przodzie grubsza, niż w tych Dolomite'ach dedykowanych pod raki koszykowe. Wiem o co Ci chodzi z uszkodzonymi rakami, dlatego jakich butów bym nie miał to i tak rozsądnie jest zawsze mieć zapasowe łączniki, które ważą kilka gram tak na prawdę, a mogą życie uratować. Co do skarpet - wchodzi grube merino i na górę jeszcze jedna cienka warstwa i jest komfortowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanka natury, fanka gór Opublikowano 22 Maja Udostępnij Opublikowano 22 Maja Godzinę temu, Hasder napisał(a): @Fanka natury, fanka gór Jeśli chodzi o grubość podeszwy, to jest taka sama, a nawet na samym przodzie grubsza, niż w tych Dolomite'ach dedykowanych pod raki koszykowe. Wiem o co Ci chodzi z uszkodzonymi rakami, dlatego jakich butów bym nie miał to i tak rozsądnie jest zawsze mieć zapasowe łączniki, które ważą kilka gram tak na prawdę, a mogą życie uratować. Co do skarpet - wchodzi grube merino i na górę jeszcze jedna cienka warstwa i jest komfortowo To nie lepiej kupić sobie te Dolomity? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 22 Maja Udostępnij Opublikowano 22 Maja Wieki temu chodziłem w zwykłych paskowych rakach Grivela, założonych na buty Asolo, wspomniane tu zresztą parę razy. Ale było to tylko kilka wycieczek, więc moje doświadczenia o niczym w sumie nie świadczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja 20 godzin temu, Hasder napisał(a): w tych Dolomite to są buty "podejściowe" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasder Opublikowano 23 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja @Fanka natury, fanka gór no nie, bo po co mam kupować buty skoro dopiero kupiłem w tym sezonie? @J@n podejściowe, ale są dedykowane pod raki koszykowe. Nie wiem jak to wygląda w praktyce, ale z tego co czytałem, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby na podejściówki założyć raki o ile są odpowiednio sztywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi