Nehero Opublikowano 18 Maja Udostępnij Opublikowano 18 Maja (edytowane) Cześć! Szukam wygodnych butów do codziennego użytku – raczej sportowych lub casualowych. Najważniejsze dla mnie jest maksimum wygody, zaraz po tym wytrzymałość i jakość wykonania – nie chcę, żeby po dwóch miesiącach buty się rozkleiły albo rozpadły. Wiem, że to forum górskie, ale przecież każdy z nas ma jakieś buty „na miasto” – do pracy, do codziennego chodzenia. Macie jakieś sprawdzone marki lub konkretne modele, które moglibyście polecić na wiosnę, lato i jesień? Zastanawiam się też, czy istnieje jedna para butów, która da radę zarówno w upalne dni, jak i podczas deszczowej, chłodniejszej pogody latem lub jesienią. Czy da się znaleźć coś w miarę uniwersalnego – właśnie na większość cieplejszego sezonu? Z góry dziękuję za wszystkie sugestie! Budżet jest z gumy. Wiadomo im mniej tym lepiej, ale przede wszystkim wygoda i jakość. Edytowane 18 Maja przez Nehero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 18 Maja Udostępnij Opublikowano 18 Maja 52 minuty temu, Nehero napisał(a): Czy da się znaleźć coś w miarę uniwersalnego – właśnie na większość cieplejszego sezonu? Od wiosny do jesieni chodzę w sandałach, takich za około 100 zł z decathlona. Mam 3 pary w różnych kolorach, na każdą okazję. W Tatrach na spacerach typu Kościeliska czy Morskie Oko, też dają radę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nehero Opublikowano 18 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja Godzinę temu, Jędrek napisał(a): sandałach Sandałów nie lubię, a poza tym muszę nosić wkładkę ortopedyczną. w innym przypadku sandałki faktycznie są ciekawą opcją, bo stopa może swobodnie oddychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 19 Maja Udostępnij Opublikowano 19 Maja Niskie Meindle z membraną - korzystam od marca do listopada wytrzymują po trzy - cztery lata. Koniecznie skórzane, ale nie ze skóry licowej, gdyż gorzej odprowadzi wilgoć latem. Ewentualnie AKU, choć te są minimalnie cieplejsze w słoneczne dni. Z drugiej strony dłużej trzymają kształt cholewki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nehero Opublikowano 19 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja (edytowane) 2 godziny temu, Q'bot napisał(a): Niskie Meindle z membraną Ewentualnie AKU, Super dzięki jak AKU mają być minimalnie cieplejsze, to raczej te nie, latem czasami potrafi przygrzać mocniej. Ale te Meindle zobaczę gdzie można przymierzyć. Edytowane 19 Maja przez Nehero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nehero Opublikowano 19 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja @Q'bot a jeszcze dopytam. Pisząc o skórze, która nie jest licowa, to masz na myśli nubuk/zamsz? Czy jeszcze inny rodzaj skóry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 19 Maja Udostępnij Opublikowano 19 Maja (edytowane) 13 godzin temu, Nehero napisał(a): Szukam wygodnych butów do codziennego użytku zapytaj na forum miastomaniak.pl u mnie takie w tej chwili są w użyciu Edytowane 19 Maja przez J@n 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 19 Maja Udostępnij Opublikowano 19 Maja 20 minut temu, Nehero napisał(a): @Q'bot a jeszcze dopytam. Pisząc o skórze, która nie jest licowa, to masz na myśli nubuk/zamsz? Czy jeszcze inny rodzaj skóry? Tak, i lepiej wybrać ten szorstki, zamiast prasowanego. W tym modelu przełaziłem po mieście prawie 4k km, aż się przetarła podeszwa. https://meindl.pl/meindl/buty-trekkingowe-meskie-meindl-vegas-3066-31/ 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 19 Maja Udostępnij Opublikowano 19 Maja 6 minut temu, Q'bot napisał(a): Tak, i lepiej wybrać ten szorstki, zamiast prasowanego. W tym modelu przełaziłem po mieście prawie 4k km, aż się przetarła podeszwa. https://meindl.pl/meindl/buty-trekkingowe-meskie-meindl-vegas-3066-31/ potwierdzam - świetny but a i w Reglowych Tatrach się sprawdza, mam tego 3 pary, te najstarsze 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nehero Opublikowano 19 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja (edytowane) Czy coś jeszcze poza markami Meindl, Solomon, Aku są jakieś warte uwagi? Bo w Łodzi nie ma sklepu 8a, który ma duży asortyment, a w Decathlonie w większości są to buty poprzez pośredników (właśnie np. 8a) i mało które modele mają w sklepach stacjonarnych. A militaria z Medla ma tylko wysokie buty. Stąd pytam czy jeszcze jakieś marki są godne polecenia by jak pojadę do Decathlonu to móc cokolwiek przymierzyć o ile będą mieć. A najwyżej potem pomyślę i zamówi się online, ale najpierw chciałbym cokolwiek przymierzyć, by mieć mniej więcej rozeznanie rozmiarówki jaką powinienem brać, a może uda się kupić coś stacjonarnie od razu. Edytowane 19 Maja przez Nehero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 19 Maja Udostępnij Opublikowano 19 Maja Godzinę temu, Nehero napisał(a): Czy coś jeszcze poza markami czasami w LIDL - u mają ciekawe oferty https://www.lidl.pl/h/kemping-i-trekking/h10067542 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 21 Maja Udostępnij Opublikowano 21 Maja (edytowane) W dniu 18.05.2025 o 20:54, Nehero napisał(a): miarę uniwersalnego Scarpa Mojito - bezkonkurencyjna klasyka. Może być z gore i bez. Jest też letnia wersja. Jak dobrze poszukasz, to za nieco ponad 4 stówki znajdziesz Poza tym Salewa Wildfire 2. Edytowane 21 Maja przez jaaga76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 21 Maja Udostępnij Opublikowano 21 Maja W dniu 19.05.2025 o 13:57, Nehero napisał(a): nie ma sklepu 8a I wcale nie musi być. Wybierasz sklep (np. 8a) i buty, zamawiasz z opcją płatności odroczonej, buty przychodzą , mierzysz, wybierasz, resztę odsyłasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nehero Opublikowano 23 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja (edytowane) W dniu 21.05.2025 o 21:07, jaaga76 napisał(a): Scarpa Mojito - Obecnie mam te buty. I na początku były niby wygodne, ale koniec końców ciut mnie denerwują. system rozwiązywania sznurówek do końca jest ciekawy, ale sprawia to jednocześnie, że co jakiś czas muszę poprawiać i luzować, bo X zawiązaniach lekko się ściskają buty. Jezyk buta mi ucieka(przesuwa się sam) na zewnętrzną stronę buta, nie wiem czemu I szew w środku butów na górze przy palcach mnie delikatnie irytuje, a jeszcze noszę ortezę na palce młotkowate, co delikatnie podwyższa palce. Więc docelowo chyba będę szukał czegoś co przy palcach jest ciut wyższe W dniu 21.05.2025 o 21:09, jaaga76 napisał(a): I wcale nie musi być. Wybierasz sklep (np. 8a) i buty, zamawiasz z opcją płatności odroczonej, buty przychodzą , mierzysz, wybierasz, resztę odsyłasz. W sumie nie pomyślałem o tym rozwiązaniu. Dzięki. Edytowane 23 Maja przez Nehero 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja W dniu 18.05.2025 o 20:54, Nehero napisał(a): Wiem, że to forum górskie, ale przecież każdy z nas ma jakieś buty „na miasto” Ja od wielu lat po mieście , po wsi, po lesie chodzę w butach marki Asics i staram się kupować modele do biegania. Są super wygodne i bardzo lekkie. A mój mąż odkąd pamiętam kupuje Adidasy Terrexy i tez jest bardzo zadowolony. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi