pmwas Opublikowano Piątek o 18:49 Udostępnij Opublikowano Piątek o 18:49 Miałem dziś plan na Zelene Pleso. Tak na lajcie. Nieco ponad 1500mnpm, co to jest? Śniadanie tu w Leśniczówce późno, jak na Tatry, bo od 8. Zjadłem, odpalam i jadę. Ludzi mało, w Polsce parkingi mijane po drodze praktycznie puste, dobra jest. UAZ przekroczył granicę w - również zadziwiająco pustej - Łysej Polanie i dalej w kierunku Łomnicy, do parkingu Biała Woda. Parking pełny, miejsc brak, już się że dwa auta zaklinowały na wjeździe, pojechałem do Matlar. Tam wprawdzie miejsca były, ale zrobili płatność kodem QR, a mój telefon (ani - jak tam pisali - aplikacja banku) nie wie co to. Więc też pudło, dojechałem do Łomnicy. No i... Cio teraz? Cały plan wziął w łeb. Pomyślałem - nie Zelene, to Skalnate, no bo dlaczego by nie? Kolejką? Nieeeeetam. Przyjechałem się zmęczyć, a nie płacić ciężkie Euro żeby mnie wwieziono. Wzdłuż kolejki prowadzi szlak zielony, to szukam. Nie znalazłem. Tzn mignął mi w parku jeden znaczek, ale zgubilem. Brak znaków, brak drogowskazów, znalazłem asfalt, który - wg Google (które slowackich szlaków nie zna) prowadził do kolejnej stacji kolejki. Po drodze mijam jaki wyciąg narciarski... I nagle szlak się znalazł! Stara stacja kolejki... ...a tu mijam nową. Asfalt się kończy, zaczyna się podejście w huku kolejki. Podejście z gatunku nieprzyjemnych, trochę przypomina mi podejście na Czantorię wzdłuż kolejki. W pewnym momencie ścieżka skręca w las i zaczyna się lepsza droga, choć wciąż wzdłuż kolejki... Cel coraz bliżej! Na tym etapie jestem już mocno zmęczony i zastanawiam się, co się stało z moją kondycją, wszak to tylko 1500m... Tylko ze to nie Zelene Tu jest 1700... Chata tyle urocza, co ciasna, wystarczą 2 osoby przy barze, żeby całkowicie zablokować wejście. W środku jakieś miejsca były, ale ponieważ nie udało mi się nawet wejść, to poszedłem do stacji kolejki, gdzie też można piwo dostać... Miejsce jest piękne! Kocioł pod Łomnicą i te groźne, skaliste ściany. Kiedyś można było wejść szlakiem dalej na przełecz, a jeszcze dawniej był nawet szlak na sam szczyt (zostały ponoc stare klamry i łańcuchy, ale nadgryzione korozją), ale dziś wyżej już tylko kolejką. Jezioro... Nie za duże... I obserwatorium... Stąd ruszam w dół niebieskim szlakiem aż do drogi nad Zelene Pleso... Z niebieskiego w lewo kawałeczek zielonym i jestem! Ciąg dalszy w kolejnym poście, zanim mój telefon mi wszystko skasuje 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano Piątek o 19:04 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 19:04 Trochę jestem już zmęczony, a szlak sprowadził mnie aż o 500m w dół, na wysokość 1250mnpm. Czyli kolejne 300m podejścia... Dam radę? Jak nie jak tak? Droga jest jedna. Znaczy prawie... ...bo dalej są takie kamulce, że niskim autem nie przejedziesz. Ale jadący z góry Defenderek ładnie dawał radę. Wzdluz drogi płynie potok. Bardzo pięknie szumi, zupełnie inny klimat niż ten huk pracujących kółek lanovky, tu jest miło! Droga ma bardzo przyjemne nachylenie. Jest długa, ale idzie się za to jak po płaskim... Cel coraz bliżej. Widać już chatę! I ten piękny, bajkowy krajobraz, który do tej pory znałem tylko ze starych pocztówek... Bliżej i bliżej. Juz się nie mogę doczekać. Tam na pewno będzie obiad! Chyba mieszkaniec A krajobraz? Bajkowy. Jak nie z tej ziemi Schronisko bardzo przyjemne, jedzenie dobre. I ten widok za oknem Zimno Można teraz wrócić tą samą drogą... Ale ja mam jeszcze jedno pleso do zobaczenia. Ruszam dalej Tatrzańską Magistralą.. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano Piątek o 19:28 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 19:28 (edytowane) Ten odcinek magistrali to ścieżka w kosówce. Klimat dobrze znany każdemu tatrzańskiemu turyście. Mam nadzieję, że to ostatnie podejście na trasie, bo nogi już protestują. Po drodze jeszcze Trojrohe pleso... I dalej... ...nad Velke Biele Pleso. Mostkiem, który miewał chyba lepsze dni... Zupełnie inne jezioro niż dwa poprzednie. Wszak tu już powoli zaczynają się Tatry Bielskie... Idę w dół niebieskim szlakiem przez Dolinę Kieżmarskiej Białej Wody... Ścieżka najpierw opada dość łagodnie... ...a potem stromo w dół, zakosami, na dno doliny... Przekracza potok, chwilę biegnie wzdłuż, by znów go przekroczyć... ...i odejsc w las. Od tego momentu zaczyna się niemożliwie monotonna i wyłożona bądź jak kamieniami ścieżka przez las. Z gatunku tych, które cieszą wtedy, gdy się kończą... Jedyną atrakcję stanowią tu nieliczne wiatrołomy.. Ścieżka rozszerza się w drogę... ...i w końcu wraca do potoka (kuna?) Od tego momentu idziemy już przyjemną górską doliną... Gdybym parkował w Białej Wodzie, szedłbym nią do końca, a tak... Znów w las... Las z początku o tyle ciekawy, że młody. Tu chyba modrzew? To chyba tereny po pożarze z poczatku wieku i las się tu odradza z popiołów... Do Łomnicy pół godzinki. I jakieś dwie za dużo, ale co tam, nogi jeszcze niosą. Ledwo bo ledwo, ale jakoś niosą... Tu szlak biegnie przez restaurację hotelu Dalej tak... I pod Grand Hotelem Praga znajduję moją zgubę! Zielony szlak prowadzi tędy! Obok hotelu dawna stacja kolejki. Goście mieli kiedyś bliżej.. Nawet wagonik jest... Powrót do parku. Autko widać z daleka I... Juz. Cudna trasa. Bardzo polecam. Dla widokow, dla treningu... Latem można też przejść ze Skalnatego do Zelenego czerwonym górą... Choć mnie bardzo podobała się drogą doliną. Dawno nie byłem w regionie Tatr, którego wcale nie znam i... Tak, podobało mi się bardzo! Edytowane Piątek o 19:40 przez pmwas 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano Piątek o 19:29 Udostępnij Opublikowano Piątek o 19:29 (edytowane) Szczerze przyznam że nigdy mi nawet nie przyszło na myśl żeby nad Skalnate pchać się w górę piechotą. W dół raz zdarzyło mi się zejść, ale też nie wzdłuż kolejki. No i znad Skalnatego nad Zelene zawsze chodzę górą, przez Rakuską Czubę. Tak więc dzięki tej relacji "przeszedłem" inne szlaki niż zwykle Edytowane Piątek o 19:30 przez Jędrek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi