MonteLaguna 177 Posted August 29, 2019 Share Posted August 29, 2019 Nie bardzo wiedziałem gdzie umieścić ten wątek więc umieszczam tutaj. Nigdzie nie znalazłem przydatnych informacji o punktach wejściowych do TPN. Zalety i Wady danego punktu. Nie we wszystkich jeszcze byłem, ale na temat niektórych mogę się wypowiedzieć. Prosiłbym o informację o pozostałych w miarę możliwości. Lista wejść do TPN (od wschodu na zachód mam nadzieję że żadnego nie przeoczyłem) 1 PALENICA BIAŁCZAŃSKA Zalety: - duży parking - dobry punkt wypadowy w Tatry Wysokie (Moko, D5SP) Wady - chyba najdroższy parking - szybko się zapełnia - możliwe korki przy dojeździe 2 WIERCH PORONIEC Zalety: - dobry punkt wypadowy w partie reglowe i Gęsią Szyję Wady: - cena parkingu chyba jest zmienna 3 DOLINA FILIPKA/ZAZADNIA Zalety: - dobry punkt wypadowy w partie reglowe i Gęsią Szyję 4 BRZEZINY Zalety: - Alternatywa dla Kuźnic do wypraw w okolice Hali Gąsienicowej 5 TOPOROWA CYRHLA Zalety: - Darmowy parking Wady: - Bardzo mały parking - Kiepski punkt wypadowy (blisko tylko na Kopieniec Wielki) 6 JASZCZURÓWKA Zalety: - Alternatywa do podejścia na Nosal i Kopieniec Wielki 7 KUŹNICKA POLANA Zalety: - Blisko Nosala 8 KUŹNICE Zalety: - Dobry punkt wypadowy na Halę Gąsienicową, Kondratową i Kasprowy Wierch Wady: - Daleko do parkingu 9 DOLINA BIAŁEGO 10 DOLINA KU DZIURZE 11 DOLINA STRĄŻYSKA Zalety: - Najszybsza trasa na Giewont i Sarnia Skałę - Bliskość parkingu 12 ZA BRAMKĄ 13 GRONIK 14 NĘDZÓWKA 15 KIRY Zalety: - Dobry punkt wypadowy w Tatry Zachodnie - Bliskość parkingu 16 POLANA BIAŁY POTOK 17 SIWA POLANA Zalety: - Dobry punkt wypadowy w Tatry Zachodnie - Bliskość parkingu Quote Link to post Share on other sites
Ann 73 Posted September 11, 2019 Share Posted September 11, 2019 4. Brzeziny - wady: paskudna, kamienista droga, bez ciekawych widoków, aż nogi bolą na samą myśl, że ma się tamtędy iść ? 1 Quote Link to post Share on other sites
Guest Posted September 12, 2019 Share Posted September 12, 2019 Tak 4 jest okropna i ma jedną straszną wadę - brak zalet ??? Quote Link to post Share on other sites
Ann 73 Posted September 12, 2019 Share Posted September 12, 2019 8 godzin temu, Agnieszka GP napisał: Tak 4 jest okropna i ma jedną straszną wadę - brak zalet ??? Zaleta jest taka, że nikt nie lubi tej drogi, dlatego na szlaku nie masz tłumów i możesz w spokoju i ciszy iść :). I mam kolejną wadę 4! Podobno na tym szlaku można spotkać niedźwiedzie, więc biorąc pod uwagę fakt, że nikt nie chodzi tę drugą jeśli nie musi + obecność niedźwiedzi = jeśli spotkasz niedźwiedzia, to on z braku wyboru zje Ciebie, bo nie ma innych alternatyw ? 5 Quote Link to post Share on other sites
Karol Kliński 211 Posted September 13, 2019 Share Posted September 13, 2019 Niedźwiedzi na tej trasie ostatnio (lipiec br.) nie spotkałem, za to wśród tych białych kamieni w wyschniętym potoku kręciło się całe stadko lisów. Szedłem tym szlakiem do Murowańca po raz pierwszy, wiec nawet kamienista droga mi nie przeszkadzała ? Za to kolejny szlak na mapce już zdrapany ? 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts