barbie609 moder Opublikowano 14 Listopada Udostępnij Opublikowano 14 Listopada @Mnich Adminadmin napisał,że może by założyć wątek dotyczący obiektów sakralnych zagubionych wśród gór. Chociaż nie jestem fanem epatowania symbolami religijnymi w miejscach publicznych nie mogę udawać że tych obiektów w górach nie ma. Są i będą. Myślę ,że warto podzielić się własnymi ,,łupami,, , wrażeniami , wiedzą. Aby to jakoś uporządkować mocą nadanej mi władzy ustalam następujące zasady: obiekt /kapliczka ,cerkiewka , kościółek , itp/ ma mieć co najmniej ok 100 lat. ma znajdować się w górach ma do niego prowadzić co najmniej jeden szlak turystyczny.Dopuszczalne są odstępstwa dotyczące np porzuconych cerkiewek gdzieś w Beskidzie Niskim i Bieszczadach. post powinien zawierać zdjęcie/zdjęcia/ obiektu ,lokalizację, notkę historyczną/link do takowej/ zabronione są wszelkie ,,wycieczki ,, w temacie światopoglądu , przekonań itp. Posty takowe zawierające będę bezlitośnie usuwał. Na dobry początek najstarsza gorczańska kapliczka ; Bulandowa Kapliczka znajduje na polanie Jaworzyna Kamieniecka na drugim co wysokości szczycie Gorców Jaworzynie Kamienickiej.Dostępna jest od strony Gorca szlakiem zielonym , od strony Kiczory ścieżką parkową, od strony Turbacza najpierw czerwonym /GSB/ a potem od Polany Grabowskiej zielonym.i Trasą spacerową od Doliny Kamienicy parę fotek i widok spod kapliczki na północ na masyw Kudłonia a tu notka historyczna https://pl.wikipedia.org/wiki/Kapliczka_Bulandy miejsce to odwiedziliśmy z Jackiem 15 czerwca tegoż roku. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 16 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada Jakoś nikt się nie odzywa a szkoda więc może takie miejsce z Beskidu Niskiego . Teren byłej wsi Bieliczna/https://pl.wikipedia.org/wiki/Bieliczna/ obecnie administracyjnie Izby. Cerkiew Michała Archanioła./https://pl.wikipedia.org/wiki/Cerkiew_św._Michała_Archanioła_w_Bielicznej dotarcie polną drogą od wsi Izby , jest drogowskaz przy drodze . Niedaleko szlak żółty i czerwony graniczny. Cerkiew zaistniała w kulturze popularnej opowiadaniu Andrzeja Pilipiuka ,, Czuhajster,, . Obok cerkwi miejsce na namioty i nawet kibelek postawili. no dobra może ktoś ,coś bo na pewno spotkaliście takie miejsca w górach. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 16 Listopada Udostępnij Opublikowano 16 Listopada @J@ndorzuć proszę kilka swoich zdjęć. Bo zapewne zdjęć kościołów masz sporo... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 17 Listopada Udostępnij Opublikowano 17 Listopada Lubię przydrożne kapliczki, najbardziej te małe, zawieszone na drzewie. One raczej nie mają 100 lat, nie maja też rysu historycznego tylko czyjąś intencję, potrzebę by gdzieś tam w lesie taka kapliczka znalazła miejsce. Zatem te się do tego wątku nie nadają. Bieszczady - Zawój- cerkiew św. Michała Archanioła z 1860 r. -ścieżka do niej prowadzi przez rezerwat Sine Wiry do wsi Zawój a ruiny cerkwi- spalonej w akcji Wisla-są na wzgórzu nad miejscem gdzie kiedyś była wieś . Znajdziemy tu ocalałą podmurowke, nagrobki, stare olbrzymie lipy. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 7 minut temu, wjesna napisał(a): do wsi Zawój byliśmy przy Sinych Wirach a tam nie trafiliśmy , szkoda jest nawet notka w Wiki https://pl.wikipedia.org/wiki/Zawój 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 17 Listopada Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 25 minut temu, barbie609 moder napisał(a): byliśmy przy Sinych Wirach a tam nie trafiliśmy , szkoda Może nie doszliście do Zawoju? Stamtąd wprowadzi ścieżka,jest mała tabliczka z drogowskazem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada Teraz, wjesna napisał(a): Może nie doszliście do Zawoju pewnie nie , było mocno burzowo więc się cofnęliśmy , chyba w ten dzień dotarliśmy do Łopienki , muszę pogrzebać w archiwum 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 24 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada Wychodzi na to,że nikt nie spotyka takich miejsc ,albo oprócz @wjesnanikomu nie chce się pisać. Ale jak zacząłem to wypada pociągnąć . Beskid Niski , miejsce pełne historii , opuszczonych miejsc . Dziś miejsce może nie opuszczone ale jak najbardziej zagubione wśród karpackiej puszczy. Cmentarz wojenny nr 49 z lat 1914-15 czyli to już ponad 100lat.Odwiedziliśmy go przy okazji pobytu w Wysowej. Jeden w z wielu w tych górach ,ale robiący wrażenie . Dostępny ścieżką spacerową z m.Blechnarka od szlaku żółtego i tą samą ścieżką tylko z drugiej strony od czerwonego granicznego , czyli Magistrali Karpackiej https://mapa-turystyczna.pl/trail/vychodokarpatska-magistrala-tqq#49.24975/21.71997/9. Tutaj notka historyczna https://pl.wikipedia.org/wiki/Cmentarz_wojenny_nr_49_–_Blechnarka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 24 Listopada Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 28 minut temu, barbie609 moder napisał(a): nikt nie spotyka takich miejsc Ja raczej na pewno nie, bo wciąż monotatrzański jestem. Ale chętnie poczytam 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 24 Listopada Udostępnij Opublikowano 24 Listopada (edytowane) Zatem @barbie609 moderbedziemy pisać na zmianę Tego miejsca nie sposób nie wspomnieć : cerkiew grekokatolicka pw św. Paraskiewii w Krywem. Najprawdopodobnie to trzecia cerkiew w tym miejscu, z roku 1842 r, na wzgórzu Didłok, u podnóża Otrytu,niedaleko Sanu. W tych ruinach w 2011 r odbył się slub jedynych mieszkańców Krywego. Kobieta zmarła tragicznie i w 2015 roku została pochowana na cmentarzu przy cerkwi. Miejsce niezwykle. Można tu dojść od Zatwarnicy , skręcić przy kościoła i wyjechać w górę aż na na parking. Stąd już blisko. Albo od drugiej strony, od Rajskiego, przez Tworylne i Tworylczyk i to juz dłuższą wędrówka. https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Cerkiew_św._Paraskewy_w_Krywem Edytowane 24 Listopada przez wjesna 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 24 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 35 minut temu, wjesna napisał(a): na cmentarzu przy cerkwi. smutne są te zarośnięte cmentarze ........ 35 minut temu, wjesna napisał(a): pw św. Paraskiewii w Krywem. tu coś o tych okolicach i tamtych paskudnych czasach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 24 Listopada Udostępnij Opublikowano 24 Listopada W dniu 14.11.2024 o 17:45, barbie609 moder napisał(a): zabronione są wszelkie ,,wycieczki ,, w temacie światopoglądu , przekonań itp. Twój temat, Twoje reguły ale zaraz w zagajeniu swój światopogląd jednak wyraziłeś W dniu 14.11.2024 o 17:45, barbie609 moder napisał(a): nie jestem fanem epatowania symbolami religijnymi w miejscach publicznych nie mniej jednak obiekty sakralne są najczęściej jedynymi świadkami dawno zaginionych kultur może zacznijmy od jednej z najstarszych 3,5 tysiąca letniej świątyni Hatszepsut w Górach Tebańskich na skraju Pustyni Libijskiej w Górnym Egipcie, udostępnionej także dzięki pracy polskich archeologów 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 24 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 5 minut temu, J@n napisał(a): swój światopogląd jednak wyraziłeś zwróć uwagę ,że nie napisałem jakimi symbolami a o ile wiem są różne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 24 Listopada Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 5 minut temu, barbie609 moder napisał(a): zwróć uwagę ,że nie napisałem jakimi symbolami a o ile wiem są różne. czy to ma znaczenie ? dzielisz symbole religijne na lepsze i gorsze ? Właśnie większość tych symboli prezentuje się w miejscach publicznych i to niezależnie od religii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 24 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 4 minuty temu, J@n napisał(a): czy to ma znaczenie ? usiłujesz wywołać dyskusję, nie dam się wciągnąć , proponuję zaprzestać pisania na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 24 Listopada Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 9 minut temu, barbie609 moder napisał(a): proponuję zaprzestać pisania na ten temat. Ale forum z założenia jest miejscem dyskusji a założenie takiego tematu jednak do tej dyskusji zachęca. Myślę że każdy może wyrazić swoją opinię na każdy temat byle by robić to z szacunkiem do opinii innych. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 24 Listopada Udostępnij Opublikowano 24 Listopada Drodzy, cieszę się, że ten temat powstał, bo na szlakach, nie tylko tatrzańskich sporo jest pięknych i zapomnianianych obiektów religijnego kultu. Fajnie, że wrzucacie swoje zdjęcia, o niektórych miejscach dowiedziałem się właśnie z Waszych fotografii. Chwała Wam za to. Proszę jednak, żeby dyskusje dotyczyły tematów stricte górskich i okołogórskich. W przestrzeni publicznej zbyt dużo jest już syfu, hejtu, podziałów, czy to religijnych, czy to politycznych. Jeśli ktoś chce podyskutować na ww. tematy to z pewnością znajdzie lepsze do tego typu konwersacji miejsca 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 24 Listopada Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 3 godziny temu, barbie609 moder napisał(a): smutne są te zarośnięte cmentarze .... Tylko z jednej strony. Z drugiej jest taki 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 25 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 11 godzin temu, wjesna napisał(a): Z drugiej jest taki czyli połowicznie ktoś dba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 25 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada I ostatnia już merytoryczna notka ,po prostu więcej materiałów nie mam.Kultowe miejsce cerkiew w Łopience. Stanowi pozostałość po kolejnej wsi , która zniknęła w wyniku akcji ,,Wisła,, https://pl.wikipedia.org/wiki/Łopienka.Dostępna na kołach , ewentualnie znakowanymi trasami spacerowymi , w pobliżu baza namiotowa SGGW . Zresztą to właśnie ludzie z SGGW położyli duże zasługi w sprawie renowacji cerkwi. Muszę przyznać,że zrobiła na mnie spore wrażenie , zwłaszcza ascetyczny , klimatyczny środek. notka historyczna cerkwihttps://pl.wikipedia.org/wiki/Cerkiew_św._Męczennicy_Paraskewii_w_Łopience 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 26 Listopada Udostępnij Opublikowano 26 Listopada Dźwiniacz Górny to nieistniejąca już wieś w Bieszczadach o której pierwsze wzmianki ukazują się od 1524 r. Zostały po niej cmentarze i miejsce po cerkwi pw sw Michała Archanioła z 1789 r Można ram dojść szlakiem np z Bazy pod Roztokami lub ze szlaku, ktory znajduje sie poniżej stadniny koni. I właśnie gdy zacząć tym drugim szlakiem to wtedy będziemy mijać krzyże przydrożne które dość często były na początku czy na końcu wsi. Krzyż jak krzyż ale bardzo mnie zaciekawiło jak Grażyna Holly i Adam Szary opisują i interpretują jego wygląd: Został on wykonany techniką odlewu z żeliwa i osadzony na cokole z piaskowca. Należy do krzyży pełnych, o prostych ramionach dekorowanych wicią akantową, którego zakończenia zdobią symetrycznie rozwinięte liście. Na skrzyżowaniu ramion znajduje się ozdobna rozeta w formie pełnego kwiatu, od której rozchodzą się promienie glorii . U podstawy krzyża znajduje się tablica z miejscem na inskrypcję. Po bokach siedzą dwa putta trzymające wieniec laurowy - uosobienie nieśmiertelności i zarazem odrodzenia bo laur jest wiecznie zielony - oraz kielich eucharystyczny - symbol odkupienia, kielich życia wiecznego i symbol nieśmiertelności. W polu tablicy znajduje się anioł smutku przyklękający na prawe kolano i trzymający w dłoni makówki. Mak od czasów starożytnych był symbolem wiecznego snu i śmierci. W symbolice chrześcijańskiej śmierć była przedstawiana w formie snu w oczekiwaniu na sąd ostateczny. Takie też jest pochodzenie słowa cmentarz, które z łacińskiego „cimentery” z greckiego „koimeterion” znaczyło miejsce snu lub miejsce spokoju. Jak widać motywy zdobnicze na krzyżu przydrożnym swoją symboliką nawiązują do krzyży cmentarnych. Zwłaszcza symboliku maku nie byla mi znana Żeby nie bylo ze bez obiektów sakralnych- na drugim zdjęciu miejsce cmentarza i miejsce po cerkwi, nic się po niej nie zachowało ale gdzieś tam była 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 26 Listopada Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 13 godzin temu, barbie609 moder napisał(a): Muszę przyznać,że zrobiła na mnie spore wrażenie , zwłaszcza ascetyczny , klimatyczny środek. Na mnie też zrobila wrażenie, ale dlatego, że była otwarta. Nie trzeba było zaglądać przez szybkę albo szukać szpary w drzwiach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 26 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2 godziny temu, wjesna napisał(a): ale dlatego, że była otwarta. a na mnie dlatego,że była taka ascetyczna , te kamienie . Nie bardzo wiem jak to określić , ale był klimat , puste góry dookoła , no takie fajne to było. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano Czwartek o 11:02 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 11:02 Sianki- bieszczadzka wieś zamieszkała już tylko po ukraińskiej stronie, miała kiedyś swoją cerkiew. Służyła mieszkańcom do 1908 roku, kiedy to wybudowano kolejną cerkiew, bardziej po -teraz- ukraińskiej stronie Sianek. Od tego czasu ta ,,nasza" zaczęła popadac w ruinę. Nie przetrwała do dni dzisiejszych. Ale widać jak wyglądała ma zamontowanej tu instalacji- pleksi z wyrysowaną kaplicą, nakierunkowaną na miejsce, gdzie stała. Wszystko to znajduje się na szlaku,,do źródeł Sanu " w miejscu nazywanym,,grobem hrabiny", które stanowi kaplica z przylegającymi do niej grobami hrabiostwa Stroińskich, niegdysiejszych właścicieli majątku, którego ruiny można zobaczyć trochę wcześniej. Podobno po śmierci hrabiny jej mąż napisał na grobie ,,Tej, która uczyniła mnie najszczęśliwszym z ludzi " ale nie przypominam sobie, żebym widziała taki napis na płycie nagrobnej. Cały cmentarz został jednak mocno zdewastowany, a groby Stroińskich zostały odnowione więc moze naprawdę byl kiedyś taki napis, ale nie został powtórzony na nowej płycie. Albo ja go po prostu nie dopatrzyłam. Sprawdzę, gdy pójdę kolejny raz. Ładne miejsce a cały szlak to jedno z tych niezapomnianych przejść. https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Sianki_(Polska) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano Czwartek o 20:36 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 20:36 Tak sobie poczytałem i chyba muszę poszukać ,,Łuny w Bieszczadach,, i ,,Dziewięć lat w bunkrze,, pora sobie odświeżyć. a na razie puszczę sobie ,,Zerwany most,, . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi