Jędrek Opublikowano 16 Września Udostępnij Opublikowano 16 Września (edytowane) 2 godziny temu, barbie609 moder napisał(a): ja mam lepszy sposób . Wystarczy nie łazić tam gdzie nie wolno. A na Gładką nie wolno, "bo tak" ... Edytowane 16 Września przez Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 16 Września Udostępnij Opublikowano 16 Września 12 godzin temu, J@n napisał(a): marzy się Tobie likwidacja tego forum ? Były tu już przecież dyskusje na temat nielogiczności - strona propaguje w jakiś tam sposób chodzenie w Tatry, a jednocześnie piszący tutaj narzekają na ... tłumy w tychże I to się oczywiście tyczy wszystkich miejsc, w których ludzie chwaląc się swoimi wycieczkami, wejściami, zdjęciami, filmikami z tej czy innej atrakcji - jednocześnie co i rusz marudzą że "straszne tłumy" tu i ówdzie. Cały świat gra w tę grę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 16 Września Udostępnij Opublikowano 16 Września Trzeba też pamiętać, że teoretycznie większym problemem są osoby jeżdżące kilka razy do roku, kupując np rocznie 10 biletów niż wycieczka, która wpadnie na 1 czy 2 dni Można zatem powiedzieć, że w tym tłumie to np ja stanowię większy problem niż ci, na których tu narzekamy. Troche tak, jak współczesna elita latająca prywatnymi odrzutowcami narzekająca że plebs za dużo lata i trzeba im ograniczyć. Tylko mnie nie stać na prywatne Tatry 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 16 Września Udostępnij Opublikowano 16 Września 3 godziny temu, Q'bot napisał(a): Właśnie dlatego, by TPN mógł się chwalić na Jewstagramie nagraniami jak stoją ze słowackimi pracownikami z TANAP'u i rozdają mandaty nieostrożnym przechodniom... np. https://www.instagram.com/reel/C9aGK5Soq5F/ Jakby miał cynk, kiedy będą stacjonować, to zebrałbym znajomych, przebrał się za Talibów z rakietnicami i kałachami na ramieniu i byłby viralowy materiał ^^ Pan Grzegorz chyba lubi tam polować - dużo "zwierzyny" i łatwo namierzyć. Nie trzeba gadać po lesie w poszukiwaniu przemykajacych tamtędy złoczyńców, tylko ma gagatkow podanych na talerzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 16 Września Udostępnij Opublikowano 16 Września 13 minut temu, pmwas napisał(a): teoretycznie większym problemem są osoby jeżdżące kilka razy do roku, więc to jestem problemem bo w polskiej części byłem w tym roku 11 razy jak dotąd. 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 16 Września Udostępnij Opublikowano 16 Września 2 godziny temu, barbie609 moder napisał(a): więc nie miej pretensji do ludzi , którzy wykonują swoją pracę i egzekwują przepisy........ Właśnie - przepisy. Bardzo chciałbym wiedzieć, jak to faktycznie jest i "co to kosztuje"... Dlatego mianowicie, że oni z reguły chwalą się mandatami ok 200-300zł. Gdzieś tam poczytamy, że max 500zł w PL i 66euro w SK. Szczerze (pomijając fakt, że panowie pewnie nie są mili, ale z kasjerami też bywa różnie) - za Gładką bym 500zl opłaty dodatkowej nie zapłacił, ale są miejsca, gdzie można by zaryzykować. Przepraszam, wiem że nie o opłatę dodatkowa tu chodzi, a o straszenie misiów (np na Kominiarski bym się nie zapuszczał bo orły faktycznie zasługują na święty spokój) , ale teraz nje rozkminiam etycznych aspektów tylko te prawne... Wracając do tematu - są te widełki do 500zł (nie szukałem konkretnej podstawy prawnej), natomiast bardziej niepokoi mnie ustawa o ochronie przyrody, gdzue za łamanie przepisów TPN można zapłacić do 5000zł nawet trafić do aresztu A to już troszkę jakby gorzej i ta wizja już zdecydowanie odstrasza od zwiedzania dawno zamkniętych zakątków Parku... Oczywiście nie sądzę, żeby komuś się chciało za samo łażenie po lesie doprowadzać złoczyńcę przed sąd, skoro można dać 5 stów i po kłopocie, ale trzeba pamiętać, że jak grubo nabroimy poza szlakiem (albo co gorsza jak ktoś uzna, że grubo nabroiliśmy), to 5 dni wakacji można - teoretycznie - śpedzic w "pudle"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 16 Września Udostępnij Opublikowano 16 Września Teraz, pmwas napisał(a): jak grubo nabroimy poza szlakiem (albo co gorsza jak ktoś uzna, że grubo nabroiliśmy), to 5 dni wakacji można - teoretycznie - śpedzic w "pudle"... Wtedy stajesz się męczennikiem narodu, prawie jak członkowie Solidarności przetrzymywani w niewoli Od tego już krótka droga do polityki i jakiejś ciepłej posadki np. fotel prezesa TPN'u ^^ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 16 Września Udostępnij Opublikowano 16 Września 7 minut temu, pmwas napisał(a): na Kominiarski bym się nie zapuszczał Tam podobno są fotopułapki na starym szlaku, więc jeśli już to trzeba by inną drogą wejść. Albo, tak jak tu wspominał jeden forumowicz, mieć zaprzyjaźnionego badacza, który dysponuje pozwoleniem TPN. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 16 Września Udostępnij Opublikowano 16 Września 9 minut temu, pmwas napisał(a): można - teoretycznie - śpedzic w "pudle"... owszem teoretycznie można , Sąd na taką możliwość ,ale jest jeszcze jedna sprawa z której ludzie sobie nie zdają sprawy a mianowicie art 45 KPOW .Jak się nie nosi dokumentów to można się zdziwić. Sieć nie wszędzie działa a jak się już łazi po szlakach granicznych to naprawdę lepiej mieć przy sobie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 16 Września Udostępnij Opublikowano 16 Września 9 minut temu, Jędrek napisał(a): Tam podobno są fotopułapki na starym szlaku, więc jeśli już to trzeba by inną drogą wejść. Albo, tak jak tu wspominał jeden forumowicz, mieć zaprzyjaźnionego badacza, który dysponuje pozwoleniem TPN. A to chamy. Powinno być jak przed fotoradarem - znak ostrzegający o fotopułapce. Nie można tak... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 16 Września Udostępnij Opublikowano 16 Września 2 minuty temu, pmwas napisał(a): A to chamy bez przesady. Ja bym zamontował co innego celem trwałej eliminacji z turystyki górskiej osobników nie szanujących przepisów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 16 Września Udostępnij Opublikowano 16 Września Teraz, barbie609 moder napisał(a): bez przesady. Ja bym zamontował co innego celem trwałej eliminacji z turystyki górskiej osobników nie szanujących przepisów. Zaminowanie Gładkiej przełęczy jako zabezpieczenie przez filancami brzmi jak plan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 16 Września Udostępnij Opublikowano 16 Września (edytowane) 2 minuty temu, barbie609 moder napisał(a): bez przesady. Ja bym zamontował co innego celem trwałej eliminacji z turystyki górskiej osobników nie szanujących przepisów. Przeciez żartuję Ale istnieje jedno czy dwa przejścia, które był - przy całym szacunku do przepisow, żebyś mnie nie wyeliminował - zrobił. Nawet ryzykując parę stówek, bo to uczciwa cena Edytowane 16 Września przez pmwas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 16 Września Udostępnij Opublikowano 16 Września 2 minuty temu, Q'bot napisał(a): jako zabezpieczenie przez filancami brzmi jak plan gorzej jak to oni zaminują. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 16 Września Udostępnij Opublikowano 16 Września 1 minutę temu, barbie609 moder napisał(a): gorzej jak to oni zaminują. Zawsze mogą potem powiedzieć, że poniemiecka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 16 Września Udostępnij Opublikowano 16 Września (edytowane) 40 minut temu, barbie609 moder napisał(a): bez przesady. Ja bym zamontował co innego celem trwałej eliminacji z turystyki górskiej osobników nie szanujących przepisów. Ech, to twoje skrzywienie zawodowe ... Może czarcią zapadkę? Edytowane 16 Września przez Jędrek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 16 Września Udostępnij Opublikowano 16 Września 5 minut temu, Jędrek napisał(a): Może czarcią zapadkę? nieee są lepsze metody ,ale to nie to forum i oczywiście był to żart , chociaż czasem jak patrzę co to towarzystwo wyprawia to żałuję ,że już w kieszeni nie mam blachy i batona na pasku. No ale myślę że dość na ten temat. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 16 Września Udostępnij Opublikowano 16 Września 2 minuty temu, barbie609 moder napisał(a): batona Jak dla mnie to najlepiej taki: 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 16 Września Udostępnij Opublikowano 16 Września 19 minut temu, Jędrek napisał(a): Jak dla mnie to najlepiej taki: I folię koniecznie ciepnąć na ścieżkę, bo się jeszcze plecak ubrudzi... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 16 Września Udostępnij Opublikowano 16 Września 9 minut temu, pmwas napisał(a): I folię koniecznie ciepnąć na ścieżkę, bo się jeszcze plecak ubrudzi... Ogólnie rzecz biorąc śmieci w Tatrach jest z roku na rok mniej, więc raczej niewiele osób tak robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 16 Września Udostępnij Opublikowano 16 Września 26 minut temu, Jędrek napisał(a): Ogólnie rzecz biorąc śmieci w Tatrach jest z roku na rok mniej, więc raczej niewiele osób tak robi. Tak, też mi się wydaje, że jest lepiej niż kiedyś. Ale w sezonie niestety nbie ma opcji, żebym na jakieś nie trafił. Wierze, że zgubione przez przypadek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 16 Września Udostępnij Opublikowano 16 Września 4 godziny temu, pmwas napisał(a): Tak, też mi się wydaje, że jest lepiej niż kiedyś. Ale w sezonie niestety nbie ma opcji, żebym na jakieś nie trafił. Wierze, że zgubione przez przypadek... Ciekawostka - stare przewodniki, jeszcze w latach 60-tych ubiegłego wieku zalecały by swoje śmieci w górach ... palić, a co się nie da spalić (np. puszki) to najlepiej ... ukryć między kamieniami 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 16 Września Udostępnij Opublikowano 16 Września 35 minut temu, Jędrek napisał(a): Ciekawostka - stare przewodniki, jeszcze w latach 60-tych ubiegłego wieku zalecały by swoje śmieci w górach ... palić, a co się nie da spalić (np. puszki) to najlepiej ... ukryć między kamieniami Przy tych ilościach turystów byłby raj dla złomiarzy. Tylko jak po tych kamieniach z wózeczkiem pomykać? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 16 Września Udostępnij Opublikowano 16 Września 7 godzin temu, pmwas napisał(a): 5000zł nawet trafić do aresztu a jak zejdziesz te szlaku to może Cię spotkać kara śmierci, ciało Twoje roztrzaska się o skały a jeśli będzie to na Słowacji, rodzina zapłaci rachunek za transport zwłok. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 16 Września Udostępnij Opublikowano 16 Września 53 minuty temu, Jędrek napisał(a): stare przewodniki, jeszcze w latach 60-tych piszesz o przewodnikach z 1860 roku ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi