Leszek Andrzej Opublikowano 17 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2024 Witam Tatromaniaków. Właśnie ukazał się wakacyjny nr Gór. Jest dużo artykułów dla turystów. Mój na 10 stron o 5 najwspanialszych trasach z przewodnikiem. Ale są też ciekawe artykuły o górach Bułgarii w tym o Rile. Nie byłem ale byłem w sąsiednim paśmie czyli w Pirynie. Najwyższy szczyt tam to Wichren 2914 m. Byłem w latach 80 tych. Góry moim zdaniem piękne. Podobne do Słowackich Tatr Zachodnich czyli Rohaczy czy Banówki. Jest sporo zieleni czyli lasów, kosówki i są stawy. A tego np. brakuje mi w Dolomitach. Tam króluje skała i podnóża to zawsze piargi. Ogromne, ostre niszczące buty i męczące bo ciężko się nimi podchodzi . I chyba wszyscy słyszeliście o okropnej tragedii w Tatrach Bielskich. Schron zawalony przez zwały błota i kamieni. A z nazwy miał chronić. Szkoda tych turystów. Ogromny pech. Pozdrawiam i miłych spokojnych wypraw. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capricorn Opublikowano 17 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2024 Też bylem w tamtych latach - ale zarowno w Rile jaki i w Pirynie, a na wstępie jeszcze Witoszę zaliczyliśmy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 17 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2024 Już mam najnowszy numer 'Gór'! @Leszek Andrzej kiedy wyjdzie kolejny tom Twojego przewodnika? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Andrzej Opublikowano 17 Lipca 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2024 Oj niestety nie wiem. W redakcji Gór jest już dwa lata i ma być nowe poszerzone wydanie jednotomowe obejmujące te 3 części plus nowa czwarta zawierająca 20 szczytów i turni. Będzie większy format i nowe piękne zdjęcia np. z Wysokiej. Sytuacja z książkami na rynku jest trudna ale może się uda. Oby bo miłośników Tatr jest sporo. Będą tam takie perełki piękna jak Kacza Turnia czy Świnka. 1 godzinę temu, peter1 napisał: Już mam najnowszy numer 'Gór'! @Leszek Andrzej kiedy wyjdzie kolejny tom Twojego przewodnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Andrzej Opublikowano 17 Lipca 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2024 1 godzinę temu, peter1 napisał: Już mam najnowszy numer 'Gór'! @Leszek Andrzej kiedy wyjdzie kolejny tom Twojego przewodnika? I jak oceniasz moją najwspanialszą 5 dla wypraw z przewodnikiem ? Tzn. można ocenić jak się samemu przejdzie. Z mojego doświadczenia pamiętam że na jednym z obozów przewodniczka zachwalała Śnieżny Szczyt że dużo piękniejsza trasa jak na znany wszystkim Lodowy Szczyt. Nie dowierzałem jej ale jak sam wszedłem oceniłem że miała rację. Kolejnym moim ulubionym szczytem jest Kaczy Szczyt zwłaszcza wejście od północy. Genialne. 5 minut temu, Leszek Andrzej napisał: Oj niestety nie wiem. W redakcji Gór jest już dwa lata i ma być nowe poszerzone wydanie jednotomowe obejmujące te 3 części plus nowa czwarta zawierająca 20 szczytów i turni. Będzie większy format i nowe piękne zdjęcia np. z Wysokiej. Sytuacja z książkami na rynku jest trudna ale może się uda. Oby bo miłośników Tatr jest sporo. Będą tam takie perełki piękna jak Kacza Turnia czy Świnka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 17 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2024 2 godziny temu, Leszek Andrzej napisał: moją najwspanialszą Będzie można jeszcze te Góry kupić we wrześniu czy nakład rozchodzi się błyskawicznie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Andrzej Opublikowano 18 Lipca 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2024 9 godzin temu, J@n napisał: Będzie można jeszcze te Góry kupić we wrześniu czy nakład rozchodzi się błyskawicznie ? Myślę że można kupić bo to jest teraz kwartalnik i jak pojawia się kolejny to wcześniejszy jest dostępny w redakcji. Wysyłają jak zamówisz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi